Leto dni pred predsedniškimi volitvami smo med našo javnomnenjsko anketo Vox populi anketirance prvič vprašali, koga od navedenih bi volili za predsednika Republike Slovenije. 39,9 odstotka respondentov je pri tem navedlo Pahorja, 30,8 odstotka Peterleta, 13,3 odstotka respondentov pa dr. Mencingerja. Borut Pahor in Lojze Peterle imata torej glede na javno mnenje trenutno največ možnosti, da v predsedniški palači zamenjata dr. Janeza Drnovška, Pahor, čigar izvolilne možnosti so najboljše, pa bi rezultate ankete lahko razumel tudi tako, da bi sporočil odločitev, ki jo za zdaj še skriva.

Neuradni kandidati

Neuradni predsedniški kandidati so za zdaj le trije, dr. Jože Mencinger, Lojze Peterle in (pogojno) Borut Pahor, pričakujemo pa lahko, da se bo v prihodnjih mesecih za predsednika države prijavil še kateri kandidat, kar bo, kajpak, vplivalo na vrstni red na lestvicah spremljajočih javnomnenjskih anket. Kdo bo zares vložil kandidaturo za predsednika republike, bo znano šele ob letu, rezultati sprotnega preverjanja javnega mnenja pa bodo zanesljivo sooblikovali dokončno odločitev zdaj še neuradnih in pričakovanih novih kandidatov, ali se sploh podati v volilno tekmo ali ne.

Toda trenutna skoraj 40-odstotna podpora liderju Socialnih demokratov Borutu Pahorju in tretjinska podpora volilnega telesa evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu za oba politika pomeni odlično pozicijo na štartu predvolilne kampanje, ki se je že začela. Rezultati našega anketiranja kažejo, da je štartna pozicija dr. Jožeta Mencingerja seveda šibkejša od prvi dveh, vendar pa je s predsedniškimi volitvami povezanih še preveč neznank, da bi smel Mencinger preklicati svojo teden dni staro napoved, da bo kandidiral.

Kandidat levice

Ključno za njegove izvolilne možnosti bo namreč vprašanje, kdo bo sploh predsedniški kandidat levice - če to ne bi bil Pahor ali kateri drug močan kandidat, so namreč tudi Mencingerjeve možnosti večje. Za zdaj pa je volilno telo dokaj disciplinirano: Mencingerjevo kandidaturo bi podprlo skoraj 23 odstotkov volilcev DeSUS (enak delež volilcev te stranke bi podprl tudi Peterleta), dobrih 13 odstotkov volilcev LDS in 17 odstotkov volilcev SD. Kandidaturo Boruta Pahorja pa bi podprlo dobrih 68 odstotkov volilcev SD, 46 odstotkov volilcev LDS, polovica volilcev DeSUS, 65 odstotkov volilcev SNS in celo 32 odstotkov volilcev SDS. Večina volilcev desnih strank seveda podpira Lojzeta Peterleta, največjo podporo za kandidaturo pa ima Peterle v svoji stranki, saj ga podpira kar 87 odstotkov volilcev NSi, ob tem pa še 53 odstotkov volilcev SDS in 46 odstotkov volilcev SLS. Pomembno za Lojzeta Peterleta je, da ima trenutno tudi podporo tretjine volilcev LDS. 44 odstotkov volilk bi volilo za Pahorja, med volilci pa ima največji delež glasov Lojze Peterle - 36 odstotkov.

Lastnosti

Anketirancem smo našteli nekatere lastnosti, ki naj bi jih imel predsednik republike (politične izkušnje, poštenost, doslednost, modrost, javni ugled, strokovnost, posluh za malega človeka, ugled v mednarodni javnosti, strpnost, demokratičnost), in jih prosili, naj ocenijo, kateremu od naštetih kandidatov te lastnosti najbolj pripisujejo. Borutu Pahorju je največ respondentov pripisalo doslednost, javni ugled, strpnost in demokratičnost. Lojze Peterle je najvišje deleže prejel na račun političnih izkušenj, poštenosti, modrosti, posluha za malega človeka in ugleda v mednarodni javnosti, Jožeta Mencingerja pa volilci večinsko prepoznavajo kot kandidata, ki je v primerjavi s protikandidatoma najbolj strokovno usposobljen. Ker sta njegova verjetna protikandidata poklicna in ljudem dobro znana politika, ki skupaj z njim tekmujeta za najprestižnejšo politično funkcijo v državi, je razumljivo, da je bil akademik Mencinger v tem ocenjevanju kandidatov močno hendikepiran.