Strmo naraščanje števila gomazečih bitij opažajo po vsem svetu, tisto, kar skrbi, pa je, da bi bile posledica za ljudi izjemno neprijetne, sploh, ker se hrošči, žužki, klopi in ostala očem ne najbolj prijetna bitja tudi izjemno hitro razmnožujejo.

Stvar je veliko bolj zaskrbljujoče kot peščica ugrizov več v poletnih mesecih, je pokazala študija, ki so jo izvedli na Univerzi v Washingtonu. „Če bo naraslo število vrst, ki se hranijo s poljščinami, bomo morali uporabljati več pesticidov, kar je zelo drago in škodljivo,“ je dejala vodja študije Melanie Fraizer. Bolj kot škoda na poljih skrbijo bolezni, ki jih male grdobe prenašajo. Malarija, borelija, meningitis so samo nekatere od njih. Znanstveniki so že poleti opazili, da se območje, kjer se pojavlja malarija, širi – komarji, ki jo prenašajo, so zaradi globalnega segrevanja naselili nova področja.

Znanstveniki opozarjajo tudi na to, da ne samo, da bodo žuželke „osvajale“ nova ozemlja, tudi na starih se bo njihova koncentracija zelo povečala. „Težko je napovedati, katere vrste se bodo bolje prilagodile novi klimi. Vsekakor pa ne bo treba dolgo čakati. Ura resnice bo prišla že z naslednjo generacijo ljudi,“ je še povedala Melanie Fraizer.