Študijo je na zahtevo britanske vlade opravil sir Nicholas Stern, bivši guverner svetovne banke, predstavili pa so jo na srečanju ministrov v Ciudad de Mexicu.

Sternovo poročilo predvideva, da bo globalno segrevanje povzročilo svetovno recesijo. Če se stvari ne bodo spremenile- in kaj malo kaže, da se bodo, bodo stroški zaradi škode, ki jo bodo povzročile klimatske spremembe zaradi segrevanje ozračja, naraslo na 6 milijard evrov, kar je več, kot je stala recesija zaradi obeh svetovnih vojn in več, kot so bile finančne posledice velike ekonomske depresije iz leta 1929.

Izsledki študije kažejo, da se bo število beguncev, ki bodo domove morali zapustiti zaradi poplav in uničujočih suš, povečalo na blizu 200 milijonov, številni predeli Zemlje pa bodo postali nenaseljeni. Zaradi izpuščanja toplogrednih plinov se bo ozračje naslednjih trideset let še naprej segrevalo, morska gladina pa se bo dvigovala še naslednjih sto let, še piše v študiji.

Problem je tako pereč, da bi novi sporazum o zmanjševanju izpusta toplogrednih plinov, ki bi zamenjal Kyotskega, morali sprejeti že drugo leto in ne šele leta 2010 ali 2011.