Da so se temu izognili, je po ugotovitvah revizorjev Electa od Mercatorja kupila zemljišče, hkrati pa sta Mercator in Electa sklenila predpogodbo, po kateri se je Electa zavezala, da bo Mercatorju prodala trgovski center z delom zemljišča, kjer bo ta zgrajen. Zemljišča so bila prodana po knjigovodski vrednosti brez cenitve.


Na lokacijah Podpeč, Krško, Grosuplje 1 in Grosuplje 2 pa je Electa zgradila trgovske objekte na svojem zemljišču in jih potem prodala Mercatorju, ki jim je naložbo (vsaj deloma) plačal, še preden jo je prevzel. Revizija je pokazala, da v določenih primerih v času podpisa predpogodbe Electa še ni bila lastnik zemljišča (v primeru Podpeč). Pri gradnji trgovskega centra v Krškem revizorji iz razpoložljive dokumentacije ne morejo razbrati, ali je Electa Mercatorju dala vse garancije za časovno in kakovostno izvedbo posla. Za gradnjo trgovin Modiane in Intersporta v Mercatorjevem trgovskem centru Grosuplje je bila po ugotovitvah revizije izbrana Electa, tako da je edina od petih ponudnikov dvakrat znižala ponudbo.

V nadaljevanju revizorji ugotavljajo, da je podjetje Volos, ki ga je leta 2003 med drugimi ustanovil Jure Janković , poslovalo skoraj izključno z Mercatorjem, za katerega je iz Srbije in Črne gore uvažalo različne vrste hrane. Preden je Volos začel poslovati z Mercatorjem, je ta blago kupoval deloma neposredno od proizvajalcev deloma pa od posrednikov, Marketinga Trzin in ACB Trgovine. Primerjava cenikov kaže, da so bile Volosove cene malenkost višje ali nižje od drugih posrednikov. Poleg tega sta leta 2003 Marketing Trzin in ACB Trgovina Mercatorju dajala višje popuste. Leta 2005 so se prihodki Volosa z začetnih 31 milijonov tolarjev v letu 2003 povzpeli na 745 milijonov tolarjev, od tega je poslovanje z Mercatorjem naraslo s 55 na 99 odstotkov prihodkov.


V Srbiji so revizorji pod drobnogled vzeli 13 Mercatorjevih zemljišč. Od teh jih je bilo pet v državni lasti, tržne vrednosti preostalih nepremičnin pa niso mogli ugotoviti, saj so bila zemljišča v zasebni lasti. Revizorje je zmotilo, da je Mercator podjetju Facim iz Cipra plačal 20.000 evrov za stroške poslovanje in potne stroške, 80.000 evrov pa za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo trgovskega centra v Nišu. Medtem ko je bilo določeno, da Facim prejme 20.000 evrov ob podpisu pogodbe, 80.000 evrov pa po realizaciji posla, je Facim takoj prejel celotno vsoto. Revizorji so 3. avgusta od Mercatorja zahtevali, da pojasni, ali je gradbeno dovoljenje, ki je bilo pogoj za izplačilo celotne nagrade, res pridobil, pri čemer pa so jim v Mercatorju sporočili, da bo šele izdano.


Po ugotovitvah revizorjev je Mercator za inženirska dela in ureditev okolice Mercatorjevega centra v Ljubljani izplačal 40 milijonov tolarjev ljubljanskemu podjetju Nilson, čeprav pogodbe za te storitve ne obstajajo.


Ob tem revizorji v osnutku opozarjajo, da je poročilo le povzetek dejstev, o katerih bi bilo treba pred vključitvijo v končno poročilo še razpravljati. Prav tako dodajajo, da ga ni mogoče razlagati kot izražanje mnenj na področju prava, brati pa bi ga morali v povezavi z dodatki, so zapisali revizorji v uvodu 30-stranskega dokumenta.

sasa.malek@dnevnik.si
sebastjan.morozov@dnevnik.si