V tem času je bila njegova kariera kot delnica Krke. V istoimenskem klubu je začel. Tudi k tej reki se je preselil iz obmejne Bojanje vasi. Sedaj je pri Discoveryju - pri "raziskovalcih".

"Jani, great job, man. Amazing ride today. I repeat: you're gonna be a big one!" Táko sms sporočilo je dobil od šefa Johana, tvorca Armstrongovih zmag, potem ko je vozil k petemu mestu na dirki po Švici. Pred tem je bil peti po Kataloniji. In majico vodilnega je oblekel za 386 kilometrov na krogu po Španiji. 55 točk Pro Toura.

"Verjetno bodo vsi pričakovali, da bom kot dogodek leta zase omenil sedmo etapo Vuelte, ko sem oblekel zlato majico vodilnega. Tole se bo slišalo malce vzvišeno, a majico sem pričakoval. Tisti dan sem vedel, da če bo šlo vse brez posebnih težav, bo majica na meni," je razložil Jani Brajkovič. Tri velike dogodke sezone je našel na cesti, ne na razglasitvi. "Prvi je zagotovo prolog na dirki po Kataloniji. Prehitela sta me samo Fabian Cancellara, novi svetovni prvak na kronometer, ter Rus Karpets. Za Cancellaro so že na Vuelti vsi v njegovem zavetrju 'jokali'. Karpets velja za najboljšega 'delavca' v karavani. Potem bi izpostavil kraljevsko etapo po Švici. In seveda peti dan Vuelte, ko sva se z Di Luco dajala za etapno zmago," je Brajkovič izbral dragulje sezone.

Na več kot 70 dirkah se je dogajalo marsikaj. Nekateri dogodki uspehu dajejo še večjo težo. Kot je izpadlo kmalu po dirki po Švici, je bil Brajkovič najvišje od tistih, ki niso bili vpleteni v afero Puerto. "Res sem bil tik za četverico (Ullrich, Gil Perez, Jaksche, Vicioso, op.p.) vpletenih, a sedaj ne bom rekel, da če bi vse vrgli ven, bi pa zmagal. Zagotovo za nikogar v aferi ni mogoče reči, kako globoko je vpleten. Meni predvsem veliko pomeni, da sem bil peti in to je odlično," trezno razmišlja Belokranjec.

Izkušnje dobesedno pobira s ceste, tudi od drugih. "Veš, kakšno neumnost je naredil kolega Gusev na dirki Pariz - Tours? Lulat je šel, ko je bil že v obetavnem begu. In potem najboljših ni več ujel. Sam bi raje kakšno uro potrpel," je navrgel zanimivost.

In kaj sam svoj Nostradamus napoveduje zase čez dve leti? Že nekajkrat je pripomnil, da bo takrat poskušal zmagati na Tour de France. Pozor, poskušal in ne zmagal! "Še kako se zavedam, da je vsak napredek težak. Vsi pričakujejo, da bom še bolje vozil. Čisto lahko pa se zgodi, da v prihodnji sezoni ne bo niti točk serije Pro Tour. Po Lombardiji smo zapeljali v neosvetljen predor. Samo čakal sem, kdaj bo zagrmelo. A ko smo se prepeljali na svetlo, nas je bilo spredaj samo še 30," se zaveda nepredvidljivosti in dodaja: "Seveda si tudi sam želim še kaj več kot letos. Razmišljam takole. Če sem letos vzdržal teden v vrhunski formi na velikih dirkah kot na Vuelti, bom naslednje leto dva, čez dve leti morda že tri tedne."