Tudi Silvana Maurović, vodja oddelka odnosov z javnostjo Energetike, ki z daljinskim ogrevanjem in ogrevanjem na plin oskrbuje skoraj 70 odstotkov stanovanj v Ljubljani, je povedala, da se bo v roku enega tedna na sistem daljinske oskrbe s toploto priključilo že od 30 do 40 odstotkov odjemalcev. "Večina se namreč odloči za ogrevanje, ko so jutranje temperature nižje od 10 stopinj Celzija. Odjemalci Energetike Ljubljana, ki se oskrbujejo iz daljinskega sistema oskrbe z zemeljskim plinom se ravno tako sami odločajo o začetku kurilne sezone," pojasnjuje Maurovićeva.

Temperature bodo dvigale tudi cene ogrevanja, ki se po malih korakih, a vztrajno, povišujejo. Zadnja, septembrska podražitev, je znašala skoraj pet odstotkov, v enem letu pa se je ogrevanje podražilo kar osemkrat, tako da bo letos v primerjavi z lanskim začetkom kurilne sezone ogrevanje dražje za več kot 11 odstotkov.

Nič bolje pa ne kaže za prihodnost. V Energetiki namreč že za ta mesec napovedujejo novo podražitev, ki bo štiriodstotna, obeta pa se tudi podražitev zaradi nove dolgoročne pogodbe o nabavi toplote med Energetiko in Termoelektrarno-Toplarno (TE-TOL), o kateri še tečejo pogajanja. Hrvoje Drašković, direktor Energetike, pravi, da še ne vedo, kolikšen bo dvig cen po sklenitvi nove pogodbe, ki bo zaradi višje cene premoga manj ugodna od stare. Več bo znano konec meseca, ko bodo po napovedi zaključili pogajanja.