Na otoku naj bi bilo 28.000 koal, ki so povzročile pravo uničenje nasadov evkaliptusov. Ena koala v parih urah na dan, ko je budna, poje do pol kilograma evkaliptusovih listov.

Cathy Herbert, raziskovalka na univerzi v Novem Južnem Walesu, je dejala, da " so na terenu preizkusili napravo, ki 100 odstotno učinkovito deluje. Kontracepcijo namestimo v hrbet živalice in prav nič jih ne boli."

Strokovnjaki nameravajo reprodukcijo živalic s hormonsko upočasnitvijo, ki jo povzroči kontracepcija, ustaviti za dve leti.

Herbertova je dejala, da je spečim koalam kontracepcijo enostavno podtakniti, tiste koale, ki pa so visoko na evkaliptusovih drevesih, pa zahtevajo malo več dela.

"Oblikujemo nov sistem uvajanja kontracepcije. Kontracepcijo nameravamo vbrizgati v male puščice, te pa ustreliti v koaline noge. S tem si bomo prihranili plezanja po visokih evkaliptusovih drevesih, kjer v njihovih vrhovih prav močno piha. Neverjetno je, kako se koale tako visoko in v takem močnem vetru tako dobro znajdejo", je še dodala Herbertova.

Koal do 20-ih let prejšnjega stoletja na otoku Kangaroo sploh ni bilo. Tja so jih, najprej le 18, prinesli, ker so bile male kosmate živalice v Avstraliji na robu izginotja zaradi lova na njihove kožuhe.