Ameriški znanstveniki so v zadnjih testiranjih ugotovili, da se je možno učinkovito boriti proti tej bolezni tudi s pomočjo navadnega cepiva proti gripi, ki nas ogroža vsako leto.

Testiranja so opravljali na laboratorijskih miškah in kar 50 odstotkov miši je preživelo virus ptičje gripe, ki, če jim ne bi vbrizgali cepiva za 'običajno' gripo, te bolezni ne bi preživele.

Robert Webster, predstavnik razikovalne bolnišnice iz Memphisa, je dejal, da "če ste zaskrbljeni in se bojite virusa H5N1, potem se kar cepite na vsakoletnem cepljenju proti gripi."

Webster je priznani strokonjak in raziskovalec na področju infekcijskih bolezni in je bil prvi, ki je odkril, da vsi virusi izhajajo tako ali drugače iz ptičev. Webster je med prvimi opozarjal svetovno javnost, da je virus H5N1 zelo nevaren in da je možno, da bo virus nekega dne nadalje mutiral in se bo enostavno prenašal med ljudmi.

Čeprav se ptičja gripa 'še' ni prenašala s človeka na človeka, pa Webster opozarja, da je " virus španske gripe, ki je razsajal in povzročil ogromno število smrti leta 1918, močno podoben virusu H5N1, ki povzroča ptičjo gripo, kar je zelo zaskrbljujoče".

Vendar pa nekateri strokovnjaki za infekcijske bolezni svarijo, da "mi nismo miši", kar je dejal dr. Fred Hayden, strokovnjak za infekcijske bolezni na univerzi v Virginiji in dodal: "Potrebnih bo še veliko raziskav ne samo na miškah, ampak na ljudeh".