Šele pozneje sva ugotovila, da sva podpisala prodajno pogodbo in da je bila hiša prodana, Lepša pa naju ob podpisovanju ni opozoril, da lahko ostaneva brez nje," je na nadaljevanju sojenja nekdanjemu notarju na pravdnem oddelku tukajšnjega okrožnega sodišča povedal Matjaž Zupan.

Njegova mati Ana Marija Zupan namreč Lepši v civilni tožbi očita kršitev določb zakona o notariatu, češ da je ni opozoril na posledice podpisa pogodbe z Orionom, zato je ostala brez hiše in jo je morala pozneje znova odkupiti od Oriona. Tako na sodišču od nekdanjega notarja zahteva 70 milijonov tolarjev odškodnine, kolikor naj bi bila vredna njena hiša v Zgornjih Pirničah.

Sin kupil picerijo

Prav hiša naj bi predstavljala garancijo za 20 milijonov tolarjev posojila, ki jih je Zupanova dobila v Orionu, z denarjem pa je sinu omogočila nakup picerije v Velenju. "Mislila sva, da gre v pogodbi le za hipoteko na hišo, nato pa sva februarja leta 2003 ugotovila, da je bila hiša prodana, čeprav je nikakor nisva nameravala prodati. Takrat sva tudi prvič videla prodajno pogodbo," pravi Matjaž Zupan in dodaja, da sta tako z materjo postala najemnika v lastni hiši.

Med nadaljnjim pričanjem se je izkazalo, da je Zupan na predlog uslužbencev Oriona podpisoval celo prazne liste papirja, ki naj bi jih v družbi izpolnili naknadno, sam pa ni vedel, za kaj gre. Menda naj bi mu tako prihranili nepotrebne poti na Orion, ko bi bilo treba spet kaj podpisati.

Posel ni dobro stekel

Na tokratnem sojenju je pričala tudi Saša Vrančič, nekdanja Orionova pravnica, ki je pripravila dve prodajni pogodbi s pridržkom lastninske pravice za Ano Marijo Zupan. "Povedala sem ji, da s pogodbo prenaša lastninsko pravico za hišo na Orion, nazaj pa jo bo dobila s plačilom zadnjega obroka posojila," je pojasnila Vrančičeva in dodala, da se je pri odplačevanju posojila zataknilo, saj menda sinu Zupanove posel s picerijo ni dobro stekel. Po njenih besedah je bila hiša garancija za posojilo, kar je menda pri tako visokih zneskih povsem običajna praksa tudi na bankah.

Sojenje, ki verjetno ne bo prav dolgo, se bo nadaljevalo 11. oktobra, ko naj bi pričal tudi nekdanji Orionov odvetnik Aleš Rus.