Andrea Mantegna velja za prvega severnoitalijanskega renesančnega slikarja. Odraščal je v Padovi, kjer se je slikanja učil pri Francescu Squarcioneju. Ta je Mantegno posvojil, ko mu je bilo deset let, pri sedemnajstih letih pa je Mantegna odprl lastno slikarsko delavnico, saj se je sprl s Squarcionejem in ga obtožil, da izkorišča njegov talent. Razstava v Padovi, ki bo na ogled v muzeju Eremitani, se bo osredotočila na zgodnja dela Mantegne. Med slikami, ki bodo na ogled, bo podoba Marije s spečim Jezusom, ki jo bo ob tej priložnosti posodila berlinska slikarska galerija, razstavljena pa bo tudi slika sv. Marka iz Frankfurta.

Mantegna se je leta 1453 poročil z Nicolosio Bellini. Nicolosia je imela brata Giovannija in Gentileja Bellinija, ki sta bila tedaj že uveljavljena slikarja in sta s svojimi deli vplivala na Mantegno. Zato bodo na razstavi predstavljene tudi slike obeh Bellinijev in še nekaterih sodobnikov Mantegne, med njimi kiparja Donatella. Ob obletnici bodo v Padovi predstavili tudi restavriranje fresk v kapeli Olivetani, ki so bile močno poškodovane v bombardiranjih med drugo svetovno vojno. Mantegna je medtem, ko je živel v Padovi, dobival tudi veliko naročil iz Verone, med njimi naročilo za sliko Marija v gloriji s svetniki. Slika, ki je danes v zbirki gradu Sforzesco v Milanu, se bo ob tej priložnosti vrnila v Verono, kjer bo poleg drugih del Mantegne na ogled v palači Gran Guardia.

V zgodnjih 60-ih letih 15. stoletja pa se je Mantegna preselil v Mantovo, kjer je delal za družino Gonzaga in bil do konca življenja njihov dvorni slikar. V tem času je ustvaril nekaj svojih najboljših del, med drugim je leta 1474 poslikal t.i. poročno sobo v vojvodski palači, v kateri je s poslikavo ustvaril iluzijo odprtega paviljona. Mantegna je namreč na stropu iluzionistično naslikal balkonsko ograjo, preko katere se nagibajo ljudje, nad njimi pa se pne modro nebo. Sicer pa bodo v palači Te v Mantovi med drugim razstavljene še podoba vestalke Tuccie, ki je svojo čistost dokazala tako, da je nesla rešeto, polno vode, od reke Tibere do templja boginje Veste; sliko bodo prinesli iz londonske Nacionalne galerije.