Vnos svinca v telo je po podatkih Zavoda za varstvo okolja MOL otrokom in odraslim nevaren le, če gre za zares velike količine. "Praktično bi ga morali jesti! Res pa je, da so študije na tem področju še skope," je pojasnila Alenka Loose . Svinec sicer lahko povzroči motnje v razvoju otroka, predvsem pa vpliva na razvijanje umskih sposobnosti.

Po državni uredbi se vrednost nevarnih snovi v tleh deli na mejno vrednost, ki še ne pomeni nevarnosti za podtalnico ali rodovitnost, učinki na zdravje ljudi pa so sprejemljivi. Naslednja je opozorilna vrednost, pri kateri že obstaja verjetnost, da je vpliv na zdravje škodljiv. Zadnja pa je kritična vrednost, katere preseganje je nevarno za ljudi.

Analiza je pokazala, da od analiziranih 20 igrišč sedem presega mejno vrednost, dva pa opozorilno vrednost. "Nobeno igrišče pa ne presega kritične vrednosti, zato je panika odveč. Zakonodaja ne zahteva nobenih ukrepov, naše ukrepanje je bilo popolnoma preventivno. Vedeti moramo, da je Ljubljana v tem pogledu v primerjavi s tujino še vedno zelo čisto mesto," je poudarila županja Danica Simšič .

Na Biotehniški fakulteti pravijo, da je razlog za veliko količino svinca predvsem promet. Gre za posledico prejšnjih let, saj se je to onesnaževanje s prehodom na neosvinčeni bencin omililo. Stik otrok s svincem lahko omili oziroma prepreči predvsem vesten hišnik, ki skrbi, da je trava vedno lepo urejena, saj so najbolj problematični prašni delci, ki se dvigajo s peščenih in drugih golih površin. "Območja okoli igral, kjer je težko ali nemogoče vzdrževati travno rušo, je pametno zavarovati z lesom ali umetnim materialom," je svetovala Helena Grčman . Poleg vdihavanja prašnih delcev je vnos v otroški organizem mogoč tudi oralno (z umazanimi rokami), zato svetujejo tudi redno umivanje rok.

Njihove nasvete so na občini upoštevali in na tak način uredili kar tri tisoč kvadratnih metrov površin ter za to (vključno z raziskavo) namenili slabih 15 milijonov tolarjev. "Obnavljanje je potekalo na dva načina. Na tistih igriščih, kjer je bilo to mogoče, smo odstranili deset centimetrov zemlje, drugje pa smo podlago zatravili ali namestili umetno maso," je povedala Alenka Loose.

Na Biotehniški fakulteti dodajajo, da je bila ta akcija dobro opozorilo tudi za druga otroška igrišča, ki niso bila vključena v raziskavo. Poleg poročila o stanju tal v Ljubljani je bila namreč za MOL maja izdelana tudi ocena stanja izbranih igrišč ob vrtcih s predlogi možnih ureditev, ki jo zainteresirani lahko dobijo na občini.