Težavo poleg tega predstavlja dejstvo, da mali pridelovalci zaenkrat še niso ustrezno organizirani. V Prekmurju so lokalne pridelovalce sadja in zelenjave tako spodbudili, da se začnejo organizirati, s čimer bodo lahko zagotovili zadostne količine in tudi pestrost ponudbe, je povedala Tatjana Buzeti z Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota.
V Prekmurju, kjer so se ob začetku projekta vpeljave lokalno pridelane hrane v šole in vrtce soočili z velikim skepticizmom okolja, lokalni pridelovalci trenutno sicer še ne zalagajo šol in vrtcev z izdelki. Se pa sklepajo prve pogodbe, ki bodo lokalnim ponudnikom zagotovile možnost dobave v naslednjem letu, je pojasnila Buzetijeva.Kako pa je z varnostjo lokalno pridelane hrane? Zanjo je tako kot pri vsaki hrani odgovoren vsak v verigi, je povedala Mira Kos Skubic iz direktorata za varno hrano na kmetijskem ministrstvu. V primeru, da kmetje neposredno dobavljajo hrano vrtcem, morajo sami skrbeti za uporabo dobre kmetijske in higienske prakse in zagotavljati varnost izdelkov, pri nakupu pa morajo tudi odgovorni v vrtcu preverjati, da je temu res tako, je pojasnila. Ustreznost in varnost teh izdelkov lahko naključno ugotavljajo tudi pristojni inšpekcijski organi.Na posvetu o lokalni trajnostni oskrbi z živili
LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, danes v Ljubljani poteka strokovno srečanje o lokalni trajnostni oskrbi z živili. Prednosti lokalne oskrbe z živili so v tem, da kmetom zagotavlja delo, potrošniki pa polnovredno hrano dobijo na mizo v kratkem času, je povedala Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja RS. Vendar pa se pri oskrbi z lokalno pridelano hrano pojavljajo tudi nekatere težave.