Loško območje je po zadnjih volitvah "bogatejše" za kar štiri poslance in dva ministra - okoljski Janez Podobnik prihaja iz sosednjega Cerkna (tudi in predvsem za povezavo s Cerkljanskim je obvoznica okoli Škofje Loke nujna), prometni Janez Božič pa iz Železnikov. Na okrogli mizi ni bilo ne prvega ne drugega, poleg njiju pa so občani pogrešali tudi dva župana - Bojana Starmana iz Žirov (ki je hkrati tudi poslanec) in Igorja Drakslerja iz Škofje Loke (nadomeščal ga je direktor občinske uprave Jernej Prevc) - in poslanca Antona Kokalja. Vsi omenjeni visoki politiki na Loškem so člani strank vladajoče koalicije (v glavnem dolga leta "prometne" SLS). Izgovorov o opozicijski nemoči jim je torej zmanjkalo.

"ŠTRAJK" PROTI ŠKOFJI LOKI

"Današnji obisk je `štrajk` proti Škofji Loki! Ker se ne stori nič, ljudje še na shode in sestanke ne hodimo več. Obljube so vedno iste, cesta pa je taka kot takrat, ko so tod vozili še s konji," se je hudovala Lea Bogataj iz Škofje Loke. "Zaradi obljub o obvoznici smo vas volili. Prihodnje leto so spet volitve, ne pozabite tega," pa je politike opozorila Polonca Šubic in zahtevala konkretne rešitve, saj obljubam ljudje ne verjamejo več.

Predstavnik Direkcije za ceste Jure Pejanovič je naštel gola dejstva, ki kažejo na to, da loški obvoznici bolj slabo kaže. "Na DDC moramo letno pravično porazdeliti 15 milijard za vse državne ceste - nove in stare. Loška obvoznica je tako zahtevna kot gradnja avtoceste. Štiri kilometre ceste bo stalo med sedmimi in osmimi milijardami! Zgraditi bo treba dva mostova, enajst premostitvenih objektov in predor. Naš cilj je, da v prihodnjih dveh letih odkupimo zemljišča, problemi pa bodo nastali kasneje. Do leta 2007 bomo zagotovo pripravili vse za gradnjo, a takrat bo potreben denar. Veliko denarja. Samo predor bo stal od dve in pol do tri milijarde tolarjev!" je kruto realnost orisal Jure Pejanovič.

OBLJUBE NE POMAGAJO

Prav nič ne pomagajo obljube poslancev in županov o "lobiranju" pri odgovornih. "Naše poslance smo napotili k ministru, da bi poskušali z rebalansom zagotoviti denar za odkup zemljišč. Ni jim uspelo," je razložil Izidor Mrak , predsednik iniciativnega odbora za gradnjo loške obvoznice. Enako je povedal poslanec in škofjeloški občinski svetnik Milenko Ziherl in se "pohvalil", da prometnega ministra večkrat sreča na otvoritvah avtocest. Župan Železnikov in poslanec v DZ Mihael Prevc je bil prepričan, da jim bo z dopolnili uspelo v proračunskih letih 2007/08, ter zagotovil, da je obvoznica na vrhu seznama državnih prioritet in da jim gre v prid tudi dejstvo, da so (drugače od recimo konkurenčnega Bleda) vsi projekti že pripravljeni. Tudi Jernej Prevc je potrdil, da so v stalnih stikih z ministrom za promet, da pa žal glavnina denarja še vedno manjka. Politiki tokrat obljub, kdaj bodo zgradili obvoznico, niso dajali. Da jih čez leto, tri ali sedem ne bi kdo prijel za besedo!