VPLETENOST OBLASTI, CARINE IN POLICIJE

Izvršni direktor "skupine za spremembe" Nebojša Medojević je izjavil, da tihotapljenja tobaka v takšnem obsegu ni mogoče organizirati, ne da bi zanj vedeli vrhovi oblasti in ključni ljudje v carini ter na policiji. "Ocenjujemo, da zaseženi tobak predstavlja kar 70 odstotkov skupnega črnogorskega trga cigaret. Na tak način državni proračun vsako leto izgubi približno 40 milijonov evrov," ocenjuje Medojević in dodaja, da je črnogorska policija dokazala, da lahko preseka močne tihotapske naveze, če jih le hoče. Sicer pa podgoriški Monitor, opirajoč se na svoje vire, trdi, da je tihotapljenje cigaret v Črni gori še naprej v razcvetu, kar dokazuje tudi veliko število uličnih prodajalcev cigaret brez uradnih oznak.

Zaplenjeni tovor cigaret v črnogorskem primorju je spomnil tudi na veliko medijsko zgodbo, ki jo je objavil hrvaški tednik Nacional, ki je Črno goro označil za državo, katere ozemlje so polnih enajst let uporabljali za tranzit cigaret, v kar naj bi bile vpletene najvišje politične osebnosti.

POVEZAVA Z MAFIJO

V tem poslu naj bi po nekaterih izračunih nastajalo okoli 150 milijonov dolarjev dobička na leto, nikoli pa niso razkrili, koliko denarja je šlo v zasebne žepe in koliko v državno blagajno. Po pisanju časopisov naj bi se trgovina s cigaretami odvijala med črnogorsko in italijansko obalo v sodelovanju nekaterih črnogorskih državljanov z italijansko mafijo Sveta združena krona.

Italija se je vključila v boj proti tej trgovini po tem, ko so jo kot članico EU označili za vrata za ilegalni uvoz cigaret. Italijanski tožilec z oddelka za borbo proti mafiji je leta 1999 zaradi suma, da je vpleten v tihotapljenje, sprožil preiskavo zoper takratnega črnogorskega ministra za zunanje zadeve Branka Perovića. Pod drobnogled so italijanski tožilci vzeli tudi črnogorskega premiera Mila Djukanovića, ki je bil osumljen, da je eden glavnih organizatorjev mednarodnega tihotapljenja s cigaretami.