SEZONA ZA GOLO PREŽIVETJE

Pred začetkom sezone je prišlo na Prulah do velikih kadrovskih sprememb (odšla sta predsednik Rudi Bric, direktor Đorđe Vujanović ter v zadnjih dveh sezonah več kot 20 igralcev), dolgovi so znašali 500.000 evrov, klubski račun je bil blokiran. Od tega zneska je bil dolg do igralcev 390.000 evrov (največ nekdanjemu trenerju Kasimu Kamenici - 115.000 evrov, med igralci je bil rekorder Sergej Sokolov s 50.000 evri), vseeno pa je maja lani Đorđe Vujanović zatrjeval, da rokometne sedmine na Prulah ne bo: "Nekateri si želijo ukinitve kluba, a to se ne bo zgodilo. Vse dolgove bomo poplačali." A direktor je kmalu zapustil potapljajočo barko (z Bricem so ju uradno razrešili na julijski skupščini, čeprav se je je udeležilo le 13 od skupno 516 članov), vodenje kluba pa je prevzel šestčlanski upravni odbor.

Direktorsko vlogo je prevzel nekdanji rokometaš Grega Sever in se predvsem ob pomoči sekretarja Mitje Mahneta, ki je edini ostal od stare garniture, vztrajno lotil dela za golo preživetje kluba. "Naš osnovni cilj je bil preživetje kluba, predvsem zaradi številnih mladih igralcev. Pustiti jih, da propadejo, bi bil največji greh. Seveda smo se zavedali, da se ne bodo kar nenadoma pojavile dobre vile in pokrile velikanske izgube, a skušali smo rešiti, kar se je sploh še dalo," se lanskih začetkov (v klubskih prostorih zaradi neplačevanja starih računov nekaj časa niso imeli niti elektrike) spominja Grega Sever .

Najprej se je Sever lotil pogajanj s 25 nekdanjimi igralci o dolgovih do njih, uspešen razplet pa bi klubu omogočil vsaj normalno poslovanje. Toda pri nekaterih se je zapletlo in možnosti za rešitev je bilo vedno manj. Dolgovi so naraščali in zaradi občutka nemoči je upravni odbor decembra lani uradno odstopil, celotno breme uspešne izpeljave sezone do konca pa je spet padlo na Severja in Mahneta. Prulčani so bili sicer tekmovalno neuspešni, a so finančno sezono končali z ničlo, čeprav sta glavna pokrovitelja predčasno prekinila pogodbo.

ODSLEJ ARK OLIMPIJA

Izhod iz slepe ulice je bila ustanovitev novega kluba, ki bo del Akademske športne zveze Olimpija. Novo društvo ima novo ime - Akademski rokometni klub Olimpija, katerega ustanovitev so podprli tudi starši otrok, ki so na Prulah trenirali rokomet. "Edina možnost je bila, da iz prulskega kluba vzamemo vse, kar je zdravo, in se v novem društvu skušamo prilagoditi težkim razmeram za delo v Ljubljani. Naš cilj je vzpostavitev vsestransko stabilnega društva, glavno poslanstvo pa skrb za mlade igralce," pojasnjuje Sever. ARK Olimpija bo začel tekmovati v drugi ligi zahod, sestavljen pa bo le iz domačega igralskega kadra.

In kakšna bo usoda Prul? Čeprav ima klub veliko članov (še vedno več kot 400), menda nihče ni plačeval članarine, težave pa so tudi s sklicem skupščine. Za podporo sklepu o prenehanju delovanja kluba je potrebna dvotretjinska večina, potem je potrebno o tem obvestiti upravno enoto, nato upniki prijavijo terjatve... Torej, Prule bodo še naprej obstajale, a le kot mrtva črka na papirju in bodo le "vegetirale". Očitno je, da se je posameznikom, ki so v preteklosti vodili klub, zajemanje s preveliko žlico vrnilo kot bumerang. To, da bi kdo kazensko odgovarjal, pa je verjetno že znanstvena fantastika. Fotografija iz leta 2002, ko so rokometaši Prul 67 postali slovenski prvaki, bo odslej samo še spomin na klub, ki ne obstaja več. <%I> <%I> Foto: Luka Cjuha/dokumentacija Dnevnika