Evropska komisija je sicer že leta 1999 v helsinškem poročilu napovedala ukrepe, s katerimi naj bi zagotovila uravnotežen razvoj športa, in sicer predvsem njegove družbene vloge. Evropski parlament je komisijo v resoluciji 7. septembra 2000 obvestil, da si prizadeva za podporo športnih institucij, ki se preživljajo z lastnimi viri, kar bi spodbudilo trening in razvoj igralcev tako v majhnih lokalnih kot v mednarodno priznanih klubih.

Poleg tega evropski poslanci od komisije pričakujejo, da bo preučila sprejete ali načrtovane ukrepe za krepitev družbene in integracijske vloge nogometa ter podala predloge za uvedbo novega člena v ustavo o športu, in sicer takoj, ko bo ratificirana evropska ustavna pogodba.

Jan Figel je poslancem obljubil, da se bo komisija po ratifikaciji ustavne pogodbe resno lotila evropske športne politike. Ob tem je opozoril, da za priprave na preoblikovanje evropske športne politike ni prav veliko časa. "Nameravamo organizirati odprta posvetovanja, predvsem v obliki delavnic, pa tudi po spletu. Tako si bomo prizadevali, da bi pri oblikovanju evropske športne politike sodelovalo čim več ljudi. Ob tem bodo ocenili tudi izkušnje iz leta 2004, ki je bilo evropsko leto izobraževanja skozi šport," je še dejal slovaški komisar.

V omenjeni razpravi na decembrskem plenarnem zasedanju so se evropski poslanci osredotočili predvsem na vprašanja, povezana z možnostjo, da bi evropska nogometna zveza UEFA določila posebne kvote za lokalne klube ter da bi vlagala v treninge mladih igralcev s podporo v obliki državnih subvencij. Član francoske stranke zelenih Jean-Luc Bennahmias pa je pozval k oblikovanju strožjih pravil za kupovanje mladih igralcev. Kot je dejal, je zaskrbljujoče dejstvo, da nogometna giganta Real Madrid in Manchester United kupujeta tudi šest- ali sedemletne mlade talente. Bennahmias se zavzema, da bi unija omejila starost igralcev, ki lahko prestopajo iz kluba v klub, in sicer francoski poslanec vztraja pri tem, da bi se na igralskem trgu trgovalo le z igralci, starejšimi od 16 let.

Poslanec britanske laburistične stranke Gary Titley je v Veliki Britaniji v tem okviru celo sprožil kampanjo "Rdeči karton za rasizem!"