Letošnja liga narodov, ki se je začela s torkovimi tekmami na turnirjih v Antalji in Riu de Janeiru, ima dodatno draž, saj bo dala dokončne odgovore o udeležencih na olimpijskih igrah v Parizu. Prosta so še štiri mesta, peto je rezervirano za najboljšo afriško reprezentanco, najverjetneje bo to Egipt, katere reprezentance bodo to, pa bo znano 24. junija, se pravi po koncu zadnjih dveh turnirjev lige narodov. Eden od njiju bo v ljubljanskih Stožicah.

V zelo dobrem položaju je še naprej slovenska reprezentanca, ki je med tistimi, ki so v čakalnici na tretjem mestu. Pred njo sta le Italija in Argentina, ki bi jo slovenski odbojkarji lahko prehiteli, če bi premagali Nizozemsko s 3:0 ali 3:1, toda po 165 minutah ogorčenega boja, v katerem niso ravno blesteli, so lahko zadovoljni že z minimalno zmago. Na svetovni lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) so pridobili 0,18 točke in so zdaj manj kot točko za Argentinci (308,20 točke) ter dobrih 50 pred Srbijo (253,22), ki je še na mestu, ki prinaša Pariz. Njihova prednost pred Kubo (249,66), ki je v Riu de Janeiru v torek s 3:1 presenetila Brazilijo, je zdaj minimalna.

Standard, kako bo potekal boj za OI

Če sta obe reprezentanci, ki že imata v žepu vozovnico za Pariz, v torek v Antalji prišli do pričakovane zmage, Francija je bila s 3:0 boljša od Bolgarije, Kanada pa s 3:1 od Turčije, so se morali izbranci Gheorgheja Cretuja, ki vodi slovensko reprezentanco, zanjo veliko bolj potruditi. »Neverjeten začetek. Mislim, da je bil to standard, kako se bo letos igralo v boju za olimpijske igre. Vsaka tekma bo finale. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo, da smo zmagali. Poznalo se je, da nam nekoliko manjka tekmovalnega ritma. Nasprotnik je na trenutke igral fenomenalno, še posebej Abdel-Aziz, ki je v vsakem nizu, ki so ga dobili, ko je prišel na servis, dosegal ase. Vesel sem, da smo tekmo obrnili v svojo korist in prišli do zelo pomembne zmage,« je po tekmi dejal Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance.

Začetek tekme je bil za slovenske odbojkarje obetaven, saj so po napadu Tončka Šterna, ki je lansko reprezentančno sezono zaradi poškodbe izpustil, povedli s 5:1, vodili pa so tudi z 20:16. Namesto da bi niz mirno pripeljali do konca, so nasprotniku dovolili, da se je po zaslugi Nimirja Abdela-Aziza vrnil v igro, povedli s 23:21, nato pa v napeti končnici, v kateri so sicer prvi do zaključne žoge prišli slovenski odbojkarji, osvojili uvodni niz.

Prvo zaključno žogo so imeli Nizozemci

Če je prvi niz bolje začela slovenska reprezentanca, je drugega Nizozemska, ki je povedla s 5:1, vodila pa je tudi z 10:4 in 13:7. Toda na servis Jana Kozamernika so slovenski odbojkarji izenačili na 13:13, nato pa po napaki nasprotnika povedli s 15:14. V končnici niza so imeli nizozemski odbojkarji še enkrat prednost dveh točk (21:19), a sta Alen Pajenk in Tonček Štern svoji reprezentanci priborila dve zaključni žogi za izenačenje v nizih. Po napaki Abdela-Aziza so slovenski odbojkarji izkoristili že kar prvo. V tretjem nizu so od začetka do konca vodili nizozemski odbojkarji, zato pa je v četrtem Slovenija sredi niza vodila že s 15:7. Čeprav so izbranci italijanskega trenerja Roberta Piazze, ki jih vodi vse od leta 2019, prišli do treh točk zaostanka (19:22), to ni ogrozilo zmage slovenskih odbojkarjev v četrtem nizu. V petem nizu so bili po menjavi strani bližje uspehu Nizozemci, ki so vodili z 9:6, prav tako pa so prvi prišli do zaključne žoge za končno zmago, vendar je Urnaut izid izenačil. Vse dvome o zmagovalcu tekme je po 165 minutah igre z asom odpravil Tonček Štern.

»Vedeli smo, da bo prva tekma malo nervozna. Nizozemci so od začetka zelo pritiskali s servisi, mi pa nismo dovolj pritiskali na servisu in nismo dobro sprejemali. Tudi na nekatere lahke žoge in obrambe bi lahko iztržili več. A zmagali smo, kar je pomembno, da se motivacija še dvigne. Pogledali bomo, kaj je bilo dobro in kaj ne ter kaj lahko izboljšamo za naslednje tekme,« je po zmagi dejal Tonček Štern, povratnik v slovensko reprezentanco, ki jo danes čaka tekma s Francijo.