Vrednost bitcoina je zvišalo znižanje tečaja ameriškega dolarja, potem ko so danes v ZDA objavili najnovejše podatke s trga dela, je povedal analitik pri družbi TickMill James Harte. Bitcoin ima koristi od vse glasnejših ugibanj, da bo ameriška centralna banka kmalu znižala obrestne mere, je dodal.

Zaradi teh pričakovanj se je pripravljenost vlagateljev na prevzemanje tveganj močno povečala in opaziti je izrazit premik k visoko donosnim naložbam, kot so kriptovalute, je dodal.

Ameriška centralna banka poskuša z visokimi obrestnimi merami zajeziti inflacijo in ohladiti razgret trg dela. Kot so danes sporočili z ameriškega ministrstva za delo, se je število na novo ustvarjenih delovnih mest zunaj kmetijstva februarja v ZDA nepričakovano močno povečalo za 275.000. Je pa bila rast urne postavke za 0,1 odstotka bistveno nižja od napovedi.

Rast vrednosti bitcoina se je začela januarja, potem ko je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC odobrila nov naložbeni produkt v ZDA, poseben investicijski sklad, indeksiran na bitcoin. Ti skladi vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto.

Pred tem najvišjo raven je bitcoin dosegel 10. novembra 2021, ko je bilo treba za vsakega odšteti 68.991 dolarjev. Leto pozneje se je sicer njegov tečaj spustil pod 17.000 dolarjev.