Jože Pižem, predstojnik inštituta, se je vpletenim za napako opravičil in pojasnil okoliščine zamenjave vzorcev. Avgusta so pacientu odstranili vzorec prostate, pri katerem niso našli raka. Po dodatnih pregledih se je rak pokazal, zato so posumili na zamenjavo vzorcev. O tem so obvestili urologe s kliničnega centra in izvedli še en pregled, s katerim so potrdili zamenjavo. Pacientu so zaradi zapleta prostato odstranili na bolj obsežen način, kot je bilo potrebno. Pacient bi moral v vsakem primeru na operacijo, le da bi mu je odstranili manj. Komunikacijo s pacientom so prevzeli urologi s kliničnega centra. Sprejeli so več ukrepov, da se zamenjava ne bi ponovila.

Pacient naj bi dobro okreval, pravijo na kliničnem centru. Na inštitutu v celoti prevzemajo odgovornost za napako. Zakaj o napaki niso obvestili ministrstva za zdravje? Pižem pravi, da niso vedeli, da bi morali kogarkoli obveščati o incidentu, da pa jih odslej bodo. O morebitnem odškodninskem zahtevku niso obveščeni, bodo pa odškodnino, če bo treba, plačali, pravi Pižem.

Pojasnila Kliničnega centra

»Po preverjanju smo ugotovili, da je v mesecu maju 2023 na Inštitutu za patologijo medicinske fakultete prišlo do napake pri procesiranju vzorca prostate in postavitve napačne diagnoze raka pri bolniku, ki je bil sicer v UKC-ju Ljubljana obravnavan zaradi suma na rak prostate. Na osnovi napačnega patološkega izvida ter kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov je bil v UKC-ju Ljubljana izveden za tovrstno diagnozo indiciran kirurški poseg, ki je bil sicer obsežnejši, kakor bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. Tudi sicer bi bil pri pacientu indiciran operativni poseg. Pacient je po operaciji okreval v skladu s pričakovanji,« so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Na vprašanje, ali so bolnika o napaki obvestili in kako so ukrepali, so iz UKC-ja odgovorili, da jih je Inštitut za patologijo medicinske fakultete, »ko so po že opravljeni operaciji in rutinskem pregledu odstranjene prostate posumili na napako pri procesiranju«, o tem obvestil. »Izveden je bil varnostni pogovor vodstva Urološke klinike in Inštituta za patologijo medicinske fakultete, na katerem so primer analizirali in sprejeli določene korektivne ukrepe. O rezultatu analize smo v UKC-ju Ljubljana tudi takoj obvestili pacienta, ki nadaljuje zdravljenje v Urološki ambulanti UKC-ja Ljubljana,« so dodali.

Preberite tudi: Zaradi zamenjave vzorcev tkiv želodec odstranili napačnemu

Ministrstvo za zdravje: »Napake se dogajajo«

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar pravi, da o napaki urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ni bil obveščen, čeprav bi ga moral izvajalec zdravstvenih storitev obvestiti v 48 urah po dogodku. Pintar je danes govoril s predstojnikom inštituta za patologijo, ki ga je prosil predvsem za pojasnila o obveščanju o napaki. »Napake pri zdravljenju se dogajajo v vseh sistemih in se dogajajo vedno,« je dejal sekretar. Kot dodaja, je smisel ki ga izpostavljajo na ministrstvu, to, da se napake pravočasno prijavijo, da se ti primeri analizirajo in da do napak prihaja čim redkeje. 

Letno prejmejo prijavo do treh takšnih napak. Pintar meni, da je tovrstnih napak več, a da se ne prijavijo. Sicer pa da skrbi zaradi napak niso potrebne. »V Sloveniji imamo kakovosten zdravstveni sistem. Kar naslavljamo v zakonu, ki ga pripravljamo, pa bo stanje le še izboljšalo,« dodaja.