Prilivi od tujskega turizma so bili lani tudi za 14 odstotkov višji kot v zadnjem letu pred izbruhom peidemije koronavirusa, ki je globoko zarezala v svetovni turizem. V predkoronskem leru 2019 so namreč znašalii 2,843 milijarde evrov

Slovenija je glede prilivov od tujskega turizma s preseženimi tremi milijardami evrov naredila tudi pomemben korak k uresničitvi cilja iz veljavne turistične strategije države. Ta med 13 cilji predvideva tudi, da bo vrednost izvoza potovanj do 2028 dosegla 3,9 milijarde evrov. Bolj kot na kvantitativne cilje sicer strategija stavi na kvalitativne cilje, torej izboljšanje kakovosti, konkurenčnosti in trajnostne usmerjenosti slovenskega turizma.

Slovenija ob rasti izvoza na področju storitev potovanj ves čas beleži tudi ugodna plačilnobilančna gibanja. Lani je namreč presežek izvoza nad uvozom potovanj, torej prilivov od tujskega turizma nad turistično porabo slovenskih rezidentov v tujini, dosegel 1,092 milijarde evrov, je razvidno iz najnovejših podatkov Banke Slovenije o ekonomskih odnosih Slovenije s tujino.

S tem je bil sicer presežek za 12 odstotkov nižji kot predlani, saj so slovenski rezidenti turistično porabo v tujini povečali za 415 milijonov evrov, tuji turisti pa so v Sloveniji porabili za 268 milijonov evrov več. Doslej rekordni presežek je bil zabeležen v 2019, ko je dosegel 1,344 milijarde evrov.