Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je prejšnji teden v aferi s sodno stavbo javno hudo obremenila generalnega sekretarja lastne stranke Klemna Žiberta. Po njenih besedah se je zelo zanimal za projekt nakupa prostorov za potrebe sodišč na Litijski v Ljubljani in tudi vpletal v delo pravosodnega ministrstva. Decembra lani je na primer šefu kabineta pravosodne ministrice poslal SMS-sporočilo, kjer je zapisal, da gre pri nakupu za zadevo, ki jo je treba »izpeljati nujno, saj rešujemo perečo problematiko pomanjkanja prostora za upravno sodišče s stavbo, katere nakup je zelo ugoden«. Zaradi tega so se nad njega in stranko Socialnih demokratov zgrnile številne kritike. Žibert je v luči tega danes sporočil, da nepreklicno odstopa z mesta glavnega tajnika stranke.

V javnem pismu je zapisal, da želi na ta način »razbremeniti očitkov, ki te dni padajo name in žal tudi na mojo družino ter posledično črnijo ugled stranke, ki ji pripadam že skoraj dve desetletij«. Glede očitkov o njegovi vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti ter premoženju njegove družine je dejal, »da te dni s strani tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke SD«, kar smatra za nedopustno. Prepričan je, da bo v prihodnje resnica prišla na dan in »zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost«. Prvakinja SD Tanja Fajon je njegov odstop že sprejela.

Tri tedne, dva tedna, en teden

Iz kabineta predsednika vlade je nekaj ur zatem prišla izjava premierja, ki pravi, da bo odstop Švarc-Pipanove sprejel, pri čemer bo politična odločitev padla celo prej, kot je veljalo še včeraj. »Premier se je z ministrico dogovoril, da ga predvidoma v roku tedna dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih. Predsednik vlade bo predvidoma v prihodnjem tednu pričel s pogovori za čim prejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice,« so sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. Premier naj bi se sicer jutri sestal z vodstvom SD.

Spomnimo sicer, da je vodstvo stranke SD do tega trenutka že več kot teden dni pozivalo predsednika vlade Roberta Goloba, da zaradi objektivne odgovornosti odslovi njihovo ministrico. Namesto tega se je Golob odločil za serijo sestankov z ministrico in stranko SD, na katerih naj bi akterji razčistili vse bolj sumljive okoliščine nakupa stavbe na Litijski. V ponedeljek, torej včeraj, mu je sicer Švarc-Pipanova nato ponudila svoj odstop, vendar ga Golob ni sprejel. Strinjala sta se, da bo na položaju ostala, dokler ne razišče nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe, predvidoma dva do tri tedne. Ob tem ni bilo jasno, ali mu je ministrica svoj sestop ponudila zgolj ustno ali pa tudi v pisni obliki v skladu z zakonom. Prav tako ne ministrica ne premier nista (prepričljivo) pojasnila, kaj naj bi v tem času na ministrstvu počela ministrica. Oziroma, kako lahko sploh doprinese k razčiščevanju afere, v katero je tudi sama vpletena.

Komentar Darijana Koširja:  Ministrici je potekel čas

Fajonova sprejela Žibertov odstop

Predsednica stranke SD Tanja Fajon Žibertov odstop sprejema in spoštuje njegovo odločitev, so prvi odziv predsednice v SD zapisali na družbenem omrežju X. Na dogajanje v stranki naj bi se Fajon podrobneje odzvala v sredo.

Žibertovega naslednika bi utegnila stranka voliti na marčnem kongresu, ki naj bi bil sicer zgolj statutarni, a se utegne razširiti na volilnega. Po statutu SD sicer v primeru odstopa, izključitve ali razrešitve nosilke ali nosilca določene funkcije v stranki imenuje predsedstvo stranke vršilko ali vršilca dolžnosti do naslednjega kongresa stranke.

Žibert je sicer, pred svojim odstopom, za nocoj sklical izredno koordinacijo predsednikov in tajnikov občinskih in območnih organizacij stranke. Povabljeno pričakujejo, da bo Žibert poleg okoliščin glede vpletanja v posel nakupa stavbe na Litijski, pojasnil tudi okoliščine družinskih nakupov. 

V SD pravijo, da je o imenu Žibertovega naslednika še prezgodaj govoriti.

Preberite tudi:  ministrica Dominika Švarc Pipan premierju ponudila odstop