Včeraj je tiskovna predstavnica ruskega opozicijskega voditelja Kira Jarmiš potrdila, da je bil Navalni premeščen v zaporniško kolonijo blizu odročne vasi Harp, ki se nahaja približno 2000 kilometrov severovzhodno od Moskve. Z njim je že govoril njegov odvetnik, ki je nato sporočil, da se vodja ruske opozicije dobro počuti. Navalni se je že zahvalil svojim privržencem in vsem drugim za skrb. Kot je še sporočil, je videl tudi stražarje z mitraljezi in pse čuvaje. Sprehodil naj bi se že do prostora za vadbo, katerega tla so bila po njegovih besedah ​​prekrita s snegom. 

»Sem vaš novi Božiček. Zdaj imam ovčji plašč, krzneno kapo in kmalu bom dobil tradicionalno rusko zimsko obutev. Med 20-dnvnim prevozom mi je zrasla brada,« se glasi eden izmed njegovih zapisov na družbenem omrežju X.  

Po poročanju agencije Reuters naj bi zapor, ki se sicer nahaja okoli 60 kilometrov od severnega tečajnika, zgradili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot del nekdanjega sistema sovjetskih taborišč za prisilno delo – tako imenovani gulag. Lokacija je znana tudi pod imenom kolonija 'Polarni volk', večina zapornikov pa je obsojenih zaradi hudih kaznivih dejanj. Nekdanji zaporniki so poročali o fizični in psihični brutalnosti paznikov, nekateri naj bi bili zaprti v prostorih brez naravne svetlobe in tople vode. Iz kazenske kolonije je praktično nemogoče pobegniti. 

Ivan Ždanov, direktor protikorupcijske fundacije Navalnega, je dejal, da naj bi bila kolonija že vnaprej pripravljena na njegov prihod. Vodja zvezne službe za prestajanje kazni Arkadij Gostev naj bi bil tam že aprila. »Morda so se takrat odločili, da Alekseja premestijo tja,« ugiba Ždanov. Prav tako je iz nekaterih fotografij razvidno, da so si nekateri uradniki že v sredini decembra ogledovali prostore.

Izginil nekaj dni po napovedi volitev

Vodja Navalnovega štaba Leonid Volkov meni, da je precej logično, da so Navalnega premestili prav zdaj. Izginil je namreč le nekaj dni po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da se bo marca 2024 ponovno potegoval za položaj predsednika. Navalni bi bil lahko glavni Putinov nasprotnik na teh volitvah. »Poskrbeti želi, da glasu Navalnega ne bi slišal nihče,« je po poročanju CBS News še komentiral Volkov.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je pozdravil novico, da so Navalnega našli, vendar je dejal, da ZDA ostajajo »globoko zaskrbljene za dobro počutje gospoda Navalnega in pogoje njegovega nepravičnega pripora«. Dodal je, da ZDA obsojajo napade na Navalnega in na več kot 600 drugih političnih zapornikov.