Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. »Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba,« je dejal.

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali.

Preberite še: 

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Svet so obkrožile fotografije in videoposnetki študentov, ki so pred strelcem pobegnili tudi skozi okna fakultete. 

Slovenski študenti v Pragi so v šoku

»Na Karlovi Univerzi v Pragi je trenutno na izmenjavi 23 študentk in študentov UL, skupno pa je v Pragi 42 študentov UL. S študenti smo stopili v stik nemudoma po tragičnem dogodku včeraj popoldne in po naših informacijah so vsi študentje UL na varnem, so pa v šoku. Študentom smo ponudili tudi pomoč. Trenutno se ni javil še nihče, ki bi pomoč potreboval,« so sporočili z ljubljanske univerze. 

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je že včeraj poslal sožalno sporočilo rektorici Karlove univerze Mileni Králíčkovi. »Karlova univerza je ena od tistih univerz, s katerimi ima UL posebno tesne stike, vežejo nas tudi osebna prijateljstva, zato nas je ta tragedija še dodatno prizadela,« so zapisali. Na Rektoratu UL na Kongresnem trgu tako od danes zjutraj visi črna zastava. 

Iz Univerze na Primorskem je na izmenjavi na Češkem 14 študentov. V Pragi jih študira sedem, od tega šest na Karlovi univerzi. Z vsemi so že v četrtek pozno popoldne vzpostavili stik. »Ob tem smo jim poudarili, da jim je na voljo psihološka podpora, tako na univerzi, kot tudi sicer, in da imajo možnost predhodnega povratka, v kolikor se bodo tako odločili,« je sporočila univerza in dodala, da jim bo stala ob strani, ne glede na to, kako se odločijo.

V Pragi so trenutno tudi štirje študenti iz Univerze v Mariboru. »Kolikor smo uspeli preveriti, zaenkrat nimamo informacij, da bi se kateremu od njih karkoli zgodilo,« je sporočila univerza. Obsodila je vsakršno nasilje in dodala, da si moramo vsi prizadevati, da takšni primeri ostanejo osamljeni.

Sožalje družinam žrtev ter študentom in zaposlenim na Karlovi univerzi sta izrekla tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Študentska organizacija Univerza (ŠOU) v Ljubljani. Oba sta danes slovenske visokošolske zavode pozvala, naj stopijo v stik s slovenskimi študenti v Pragi in jim ponudijo ustrezno pomoč.

Ob tem je ministrstvo obsodilo vsakršno obliko nasilja in dodalo, da je skrajni čas, da se »kot družba zavemo, da je kakršno koli nasilje nesprejemljivo«.