V začetku prihodnjega leta bo za štiri dni (med 4. in 7. januarjem) za ves promet zaprt odsek Dunajske ceste med Vilharjevo in Tivolsko cesto. Vzrok je gradnja nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto zaradi projekta Potniškega centra Ljubljana. V času popolne zapore bo obvoz potekal po Celovški, Drenikovi, Samovi in Tivolski cesti. Pešci bodo preusmerjeni preko železniškega podhoda.

Prenova železniškega nadvoza nad Dunajsko cesto zaradi projekta Potniškega centra Ljubljana (Foto: OTP/Mendota invest)

Od 8. januarja do 21. februarja bo v veljavi popolna zapora obeh pločnikov in po en pas vozišča. Za pešce in kolesarje bo urejen koridor na zahodni strani. Od 22. februarja do 30. marca se odpreta še dva vozna pasova, ostane pa popolna zapora obeh pločnikov. Urejen bo en pas za pešce in kolesarje po vozišču na zahodni strani, ki bo služil kot koridor. Od 1. aprila do 26. junija bo ostala še delna zapora pločnikov. Od 27. junija pa sledi nova štiridnevna popolna zapora zaradi izvedbe del na severni strani. Po tem datumu se bodo vse zapore ponovile zaradi izvedbe del na severni strani nadvoza.

O zapori bodo prometni udeleženci pravočasno obveščeni tudi s signalizacijo. Župan Janković ob zahtevni situaciji ljudi, ki prihajajo v Ljubljano, poziva, naj primerno načrtujejo pot in razmislijo, ali lahko pot opravijo brez avtomobila, oziroma naj v en avto sede več oseb. »Grozni časi bodo,« je opozoril Zoran Janković. »Če kdo zna povedati, kako se da to narediti brez zapore Dunajske ceste, izvolite,« je še dodal.  

Sprva bodo delali 24 ur na dan, nato vse svetle ure

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek napoveduje, da bodo dela povzročala veliko težav udeležencem v prometu in prebivalcem v tem delu mesta, a da se projekta izgradnje Potniškega centra Ljubljana drugače ne da izvesti. »Prepričana sem, da smo stvari pripravili tako, da bo teklo najmanj boleče, kar se da.«

Tudi generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je izpostavil, da je prenova mostu čez Dunajsko največja ovira pri gradnji Potniškega centra Ljubljana. Za potrebe železniškega potniškega prometa bo od 10. decembra postavljeno začasno postajališče za Pivovarno Union pri nekdanjem Kinu Mojca. Tam bodo ustavljali vlaki, ki vozijo proti Gorenjski in proti Kamniku. V konicah se bo večina vlakov sicer še ustavljala na glavni železniški postaji. Razlog za začasno postajališče je zlasti omejen pretok po dveh tirih, ki bosta v času prenove nadvoza še delovala. Med začasno železniško postajo in glavno železniško postajo bo v intervalu 15 minut od 7ih zjutraj do 22ih zvečer vozil tudi krožni avtobus za lažje prestopanje. S karto SŽ bo mestni avtobus brezplačen.

Član uprave CGP Edo Škufca pravi, da se bodo potrudili za čim manj motenj, a dodaja, da je rušenje nadvoza zelo zahtevno. Tudi z varnostnega vidika. V času, ko bo veljala popolna zapora ceste, bodo dela potekala 24 ur na dan. V nadaljevanju pa vse dni v tednu, vse svetle ure v dnevu. Zlasti na začetku projekta bo hrupno tudi ponoči.

Pogodbena vrednost del je skupaj z davkom na dodano vrednost 40,6 milijona evrov, gre pa za projekt Direkcije za infrastrukturo, ki ga bo izvajal konzorcij družb CGP, GH Holding, Gorenjska gradbena družba in SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana.