Nekateri raziskovalci korenin tikke masale – ime naj bi dobila po besedah tikka, ki pomeni zelenjavo in druge sestavine, masala pa je izraz za omako – trdijo, da so Britanci jed ukradli Indijcem in jo prilagodili bledoličnikom, saj deluje kot umirjena različica podobnih, bolj začinjenih jedi iz indijske regije Pandžab. Vsebuje namreč prav vse, kar tam uporabljajo za pripravo povsem podobnih jedi – piščanca, s kostmi ali brez, čebulo, česen, papriko, paradižnik, jogurt in seveda tipične indijske začimbe, kot so kumin, koriander, mleta rdeča paprika, začimbna mešanica garam masala in začimbna mešanica za kari. Spet drugi, ki so sicer v večini, avtorstvo pripisujejo pakistanskemu kuharju Aliju Ahmedu Aslamu, ki se je kot otrok s starši priselil v Glasgow in tam leta 1964 odprl svojo indijsko restavracijo z imenom Shish Mahal. Glavni krivec za nastanek najbolj priljubljenega karija, ki je poleg tradicionalnih ocvrtih rib s krompirčkom postal prava nacionalna jed v Združenem kraljestvu, pa naj bi bil sicer neznani šofer avtobusa, ki je, kot pravijo kulinarični pravljičarji, nekega tipičnega deževnega dne v začetku sedemdesetih prišel v Aslamovo restavracijo in naročil piščančji kari. Ker je bil nezadovoljen z okusom postreženega, naj bi od kuharja zahteval, naj mu pripravi kaj drugega, ta pa mu je v že pripravljen kari dodal le malce paradižnikove juhe, ki je brbotala v sosednjem loncu za štedilnikom in vse skupaj začinil še z malo jogurta. Jed je voznika avtobusa tako navdušila, da je že naslednji dan pripeljal svoje prijatelje in družino, da bi uživali v Alijevi novi kreaciji, in tako ustvaril eno najprepoznavnejših britanskih poslastic, ki se je s časom razširila po svetu. Škoti so leta 2009 celo predlagali, da bi se tikka masala zaščitila v okviru EU kot jed porekla iz Glasgowa, vendar so temu ostro nasprotovale druge restavracije iz celotnega kraljestva, ki so si hotele prilastiti avtorstvo jedi. A ne glede na to, komu v resnici pripada avtorstvo, je dejstvo, da tikko masalo kuhajo in strežejo praktično vse indijske restavracije, od Severne Amerike do Azije, na jedilnikih, sicer v lastnih variacijah, pa jo imajo tudi najeminentnejši kuharski mojstri v svojih restavracijah, okitenih z Michelinovimi zvezdicami. Kot priloga tikki masali se na krožnikih največkrat znajde samo kuhan riž, indijski kruh naan ali čapati.