Metalia je storitveno-trgovsko tehnološko podjetje, ki ima dolgoletne izkušnje na področju transportiranja razsutih in sipkih tovorov. Zraslo je na ostalinah Strojne tovarne Trbovlje in dokazalo, da kljub majhnosti lahko pridobi velike projekte, ki mu jih je zaupala Luka Koper, s temi referencami pa je postalo tudi pomemben tehnološki partner v tujini.

Kot je ob prejemu priznanja povedal Matjaž Jamšek, druga generacija vodstva Metalie, so vsi trije nominiranci enotnega mnenja, da so zmagovalci. »Včasih ostane malo časa,  da bi pogledali nazaj,  lepo pa je, da nekdo prepozna dosežke podjetja. Izjemno smo ponosni, da ste nas prepoznali kot gazelo, je pa ekipa tista, vseh naših 19 zaposlenih, ki ustvarja to zgodbo.« Ustanovitelj in direktor Metalie Marjan Jamšek pa se je zahvalil zaposlenim in posebno soprogi Tatjani, ki tudi dela v podjetju, zahvalo pa je namenil tudi vsem naročnikom in partnerjem in obljubil, da se bodo tudi v prihodnje trudili. Obenem je čestital sinu Matjažu, ki prevzema vodenje podjetja.

Podjetje je v letu 2022 ustvarilo kar 92.492 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je skoraj dvakratnik povprečja v panog, prihodke iz prodaje pa so od leta 2017 do 2022 potrojili  na skoraj 5 milijonov evrov. Za naziv regijske gazele sta se potegovali še podjetji Skitti in Vodotehnik.

Odnosi, odgovornost, znanje in odličnost za zdravo rast

»Iz ugašajočega podjetja lahko iskra strasti zaneti novo podjetniško zgodbo,« so besede, s katerimi je metodološka komisija za izbor gazele savinjsko-zasavske regije začela svojo obrazložitev. Tako je v začetku devetdesetih nastala Metalia: malo podjetje, sposobno delati velike projekte, povezane s transportiranjem razsutih in sipkih tovorov. 

Rast podjetja je utemeljena na odnosih, odgovornosti, znanju in odličnosti. Metaliin prvi res velik kupec, Luka Koper, je partner še dandanes. Preko Luke Koper so postali tudi pomemben tehnološki partner mednarodnemu podjetju in z njim prodrli v najpomembnejše evropske železarne in termoelektrarne. V tujini ustvarijo polovico prihodkov iz prodaje.

Reševanje zapletenih projektov na enostaven način

Četudi razvoja Metalie ne poganja finančni motiv, so kazalniki poslovanja spoštovanja vredni. 19-članski kolektiv je v letu 2022 ustvaril kar 92.492 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. To je skoraj dvakratnik panožnega povprečja. Prihodke iz prodaje so od leta 2017 do 2022 potrojili, z 1,8 milijona na skoraj 5 milijonov evrov. Za petino nad povprečjem dejavnosti so tudi plače zaposlenih. 

Metalia ima v svoji nišni dejavnosti jasno in samozavestno ponudbo vrednosti: ´na transverzali popolnosti´ rešuje kompleksne projekte na enostaven način. Vizijo in poslanstvo je ustanovitelj varno in stabilno prenesel na sina, ki z inženirsko razvojno žilico skupaj z očetom in mamo, ki bdi nad financami, nadaljuje zgodbo rasti. Družbo Metalia, ki posluje z bonitetno odličnostjo A1++, je metodološka komisija izbrala za gazelo savinjsko-zasavske regije 2023.

Vodotehnik – specialist na področju vodooskrbe, namakalnih sistemov in kanalizacije

Vodotehnik, podjetje iz Žalca, pod svojim imenom združuje inovativnost, prilagodljivost ter avtomatizacijo in robotizacijo. Odlikujejo se pri projektih na področju vodooskrbe in kanalizacije, od lastnega razvoja izdelkov in proizvodnje do celovite inženirske izvedbe projektov. Visoko vrednotijo predvsem razvoj, v katerega vlagajo več kot polovico dobička. Podjetje, ki ga vodi direktor Matija Jager, se ponaša z večjim številom patentov, ki so nastali kot plod izboljšav izdelkov. So eden večjih igralcev na področju namakalnih sistemov v Sloveniji in okolici. Leto 2022 so zaključili s 3,699 milijona evrov prihodkov.

Skitti – zanesljivi dobavitelj izdelkov od zamisli do rešitve

Začetek zgodbe družinskega podjetja Skitti iz Izlak sega v leto 1965. Od takrat do danes so postali uspešni na področju proizvodnje sestavnih delov za končne uporabnike. V svoje proizvode jih vgradijo kupci raznolikih industrij, od avtomobilske in elektroindustrije do medicine in gradbeništva. Med njimi najdemo tudi velika domača in tuja imena, kot sta Adria Mobil in Mercedes-Benz. Podjetje si pod vodstvom direktorja Sergeja Smrkolja želi ohraniti status zanesljivega dobavitelja izdelkov od zamisli do rešitve. V 2022 so zabeležili 3,889 milijona evrov prihodkov.

Priznanje je šlo lani podjetju Pišek – Vitli Krpan

Priznanje gazela savinjsko-zasavske regije 2022 je prejelo podjetje Pišek – Vitli Krpan, d. o. o. Podjetje na čelu z direktorjem Francem Piškom je priznanje za gazelo savinjsko-zasavske regije prejelo tako lani kot tudi leto pred tem. Leta 2021 je na nacionalni razglasitvi domov odneslo tudi srebrno gazelo, lani pa se je zavihtelo na sam prestol in prevzelo naziv zlata gazela 2022. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili lani podjetje Carbonautica, d. o. o., ki ga vodi direktor Igor Rozman, ter podjetje Robust, d. o. o., katerega direktor je Marko Krajnc.

V ponedeljek bo v tiskanem in spletnem Dnevniku objavljena lestvica 100 najhitreje rastočih podjetij savinjsko-zasavske regije.