Udeležence razglasitve je nagovoril odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, ki je izpostavil, da izbor Gazela poteka že triindvajseto leto. »V tem času je bilo nominiranih skoraj štiristo zelo dobrih slovenskih podjetij, ki gledano po dinamiki rasti morda niso več gazele, a so še vedno cvet slovenskega gospodarstva. Večina podjetij je še vedno dejavnih, uspešna so na tujih trgih in tako je zaradi metodologije, ki stoji za tem izborom in upošteva poslovne rezultate in zgodbe teh podjetij, tudi predanost njihovih lastnikov, uprav in zaposlenih. Gazela je zato, ne po naključju, najbolj znani slovenski projekt, ko gre za promocijo dobrega podjetništva.« Savinjsko-zasavska regija je v vsem tem času dala tudi zlate gazele, ena med njimi, KLS Ljubno, je bila med katastrofalnimi poplavami zelo prizadeta. Prizadeto je bilo tudi podjetje BHS iz Nazarij, ki je v preteklosti sodelovalo v izboru Gazela. Miran Lesjak jima je izrazil posebno priznanje, ker sta podjetji v dveh mesecih pokazali, da sta še zmeraj gazeli, in začenjata ponovno poslovati, s čimer dokazujeta, da se gazele nikoli ne predajo.

Drznost, pogum, znanje in izkušnje

Tjaša Polc, direktorica Zasavske gospodarske zbornice, je v nagovoru udeležencem dogodka dejala, da je ponosna na vse pretekle in letošnje nominirance za regijsko gazelo. »To ste podjetja, ki si s svojo drznostjo, pogumom, strokovnim znanjem, izkušnjami in včasih s kančkom norosti upate prestopiti meje, ki se marsikomu morda zdijo nedosegljive. Še bolj pomembno pa je, da kljub vsem izzivom, ki nas pestijo zadnjih nekaj let, še vedno vztrajate in s svojo zagnanostjo znate motivirati zaposlene ter sledite vsem svojim poslovnim ciljem.« Gostiteljica dogodka je bila občina Zagorje ob Savi, katere župan in podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan je v nagovoru izrazil priznanje podjetjem, ki so šla skozi razne vzpone in padce. »Vsako je gazela v svoji panogi in okolju,« je dejal in nadaljeval, da je po svoje gazela tudi občina, ki je od rudarskega okolja, ki je zaradi zaprtja premogovnika izgubilo pet tisoč delovnih mest, prešla do urejene skupnosti z uspešnimi lokalnimi podjetji.

Metodološko komisijo Gazele, ki je izmed treh nominiranih podjetij izbirala regijsko gazelo, je prepričala zgodba trboveljske Metalie, ki je majhno podjetje, a je dokazalo, da je sposobno delati velike projekte na področju transportiranja razsutih in sipkih tovorov. Sodelovanje z Luko Koper mu je odprlo vrata v tujino, kjer je s pomočjo strateškega partnerja pomemben dobavitelj velikim sistemom. Kot je ob prejemu priznanja gazela savinjsko-zasavske regije 2023 povedal tehnični direktor Matjaž Jamšek, druga generacija vodstva Metalie, včasih zaradi vsakdanjih problemov ostane malo časa, da bi pogledali nazaj, lepo pa je, da kdo prepozna dosežke podjetja. »Izjemno smo ponosni, da ste nas prepoznali kot gazelo, je pa ekipa tista, vseh naših devetnajst zaposlenih, ki ustvarja to zgodbo,« je poudaril. Ustanovitelj in direktor Metalie Marjan Jamšek se je zahvalil zaposlenim in posebej soprogi Tatjani, prav tako zaposleni v podjetju, zahvalo pa je namenil tudi vsem naročnikom in partnerjem ter obljubil, da se bodo trudili tudi v prihodnje. Obenem je čestital sinu Matjažu, ki prevzema vodenje podjetja.

Inovacije vodijo podjetja naprej

Podjetje Vodotehnik pod vodstvom Matije Jagra, nominirano za regijsko gazelo, združuje inovativnost, prilagodljivost ter avtomatizacijo in robotizacijo. Odlikuje se pri projektih na področju vodooskrbe in kanalizacije, od lastnega razvoja izdelkov in proizvodnje do celovite inženirske izvedbe projektov. Tretji nominiranec, podjetje Skitti, ki ga vodi Sergej Smrkolj, pa je uspešen na področju proizvodnje sestavnih delov za končne uporabnike. Delajo za različne industrije, od avtomobilske in elektroindustrije do medicine in gradbeništva. Skupni imenovalec vseh treh podjetij je inovativnost. Na vprašanje, kako pomembna je ta v poslovanju, je Matjaž Jamšek iz Metalie odgovoril, da je to ena od stvari, ki peljejo podjetje naprej. To jih je vodilo v nove izzive in vsak je dal določeno znanje, ki ga lahko po vseh teh letih unovčijo. Potreben je tudi pogum in glede na to, da so iz zasavskih revirskih krajev, tudi trma – ta kombinacija je prava, da podjetje lahko dela, živi in vzdržuje dobre odnose z dobavitelji in partnerji.

Gradbeniški zagon iz zadnjih let počasi usiha. Kako se okretna in gibka gazela pripravlja na ta čas, ki ne bo ravno rožnat? Kot odgovarja Matija Jager iz Vodotehnika, ki dela v tej dejavnosti, v podjetju že od začetka ne stremijo samo k eni dejavnosti, poleg tega imajo prednost pred trgovci, ker sami razvijajo izdelke in izvajajo projekte. Podjetje Skitti izdeluje med drugim sestavne dele za prestižne Mercedesove avtomobile. Direktor Sergej Smrkolj pravi, da je kakovost tista, zaradi katere so dobili posel, pri čemer so se prilagodili vsem standardom in zahtevam. »Če imaš dobrega dobavitelja, se boš vračal k njemu, to je naša vizija. Potrebujemo zahtevne kupce, ki nas učijo, od nas zahtevajo več, in celotna ekipa ve, da mora biti vsak kos narejen kakovostno.« Podjetje Metalia med drugim sodeluje pri inovativnem načinu razkladanja novih tovornih železniških vagonov v Španiji – pri tehnologiji in pripravah na serijsko proizvodnjo. Vodijo jih zahteve po kakovosti, pri kateri ni kompromisov, pravi Matjaž Jamšek, »in taki kupci nas vodijo in delajo boljše, oni se učijo od nas in mi od njih«. »Pri vseh kupcih kot družinsko podjetje cenimo tudi odnos med kupcem in prodajalcem v smislu spoštovanja dogovorov.«

S sončnimi elektrarnami proti visoki ceni elektrike

Cene energije so eden izmed pomembnih dejavnikov, ki jih podjetja morajo upoštevati. Kako v nominiranih podjetjih izvajajo prehod na obnovljive vire? Metalia je velika porabnica električne energije, zato razmišljajo o optimizaciji porabe, z obnovljivimi viri, lastno sončno elektrarno, pa poskušajo ublažiti cenovni skok. V podjetju Vodotehnik so trenutno v fazi gradnje sončne elektrarne, ki bo dokončana v mesecu dni, s katero bodo pokrili okoli trideset odstotkov potreb po energiji. Tudi v podjetju Skitti so stroji veliki porabniki električne energije, ki jo trenutno plačujejo drago, v prihodnjem triletnem obdobju pa vendarle opažajo trend padanja cen. Že pred štirimi leti so zgradili lastno sončno elektrarno, s katero so pokrili polovico potreb po energiji. Kot je povedal Edi Grbec, predstavnik podjetja Butan plin, je zadnji dve leti nehvaležno napovedati, kaj se bo dogajalo s cenami energentov. V zvezi z utekočinjenim naftnim plinom, ki ga prodajajo, pa vendarle zaznavajo krivuljo padanja. Boštjan Bertalanič iz podjetja Mol pravi, da se zavedajo, da prihodnost niso samo fosilna goriva, ampak tudi drugi alternativni viri energije, ki jim niso konkurenca, temveč jih vidijo kot komplementarne.