V tekmi za predsedovanje sta se soočila Ljubljana ter London, eno najbolj naprednih tehnoloških mest. Londonski protikandidat je bil sodobni in navdušujoči tehnološki park Here East, ki ga je Britanija razvila iz londonske Olimpijske vasi 2012. Vodi ga Gavin Poole, dolgoletni poveljnik enega krila britanskih zračnih sil in z dr. Pintarjem sta takoj po volitvah že sklenila sodelovanje.

Polnopravni član IASP od leta 1997

Mandat dr. Jerneja Pintarja na mestu predsednika evropske divizije Mednarodnega združenja tehnoloških parkov in članstva v svetu direktorjev IASP, kjer ima vsak kontinent lastno divizijo in predsednika, bo trajal dve leti. IASP je vodilno združenje inovacijskih ekosistemov po vsem svetu, ki koordinira aktivno mrežo upravljavcev področij inovacij, znanstvenih parkov, raziskovalnih parkov, inovacijskih okrožij, mest znanja in drugih inovacijskih prostorov. Tehnološki park Ljubljana, ki je odlično podporno okolje za tehnološke startupe in se lahko pohvali z mnogimi uspešnimi projekti, kot so respiratorji ob pandemiji covida-19, medicinske maske, prvi vladni NFT-ji na svetu in Expo Dubaj, je polnopravni član IASP od leta 1997 in je edini tehnološki park iz Slovenije, ki je vključen v to združenje.

Z največjim ponosom na čelo združenja

Ob izvolitvi je dr. Jernej Pintar dejal: »Kot predsednik Evropske divizije IASP bom deloval na dveh ključnih področjih. Stremel bom k izpeljavi boljših projektov, ki nas lahko še bolj povezujejo, ter h krepitvi naših skupnosti in sodelovanju med našimi tehnološkimi podjetji. Ponosen sem, da je Ljubljana uspela premagati močnega tekmeca, globalni tehnološki hub London, še bolj pa, da smo to storili na način, ki je obrodil sodelovanje in razvoj. Gavin in London sta mogočna partnerja - z največjim veseljem se učimo od njiju in ustvarimo skupne prodorne zgodbe. Prevzem vodenja IASP mi predstavlja velik izziv, saj imamo ogromen razvojni potencial, ki pa ga je treba realizirati. In to se lahko zgodi le z ogromno dela. Vsak dan, brez pardona. K sreči je to glavna karta Ljubljane, zato vem, da lahko uspemo. Prepričan sem, da lahko iz naše regije naredimo vrhunski model sodelovanja tehnoloških parkov in s tem dobro prakso za ostale kontinente.«

Še večji tehnološki park v Stanežičah?

Kot je na redni novinarski konferenci dejal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, je spričo tega dosežka čas, da po šestnajstih letih, ko so na mestni občini napisali, da bodo v Stanežičah na severozahodu Ljubljane gradili stanovanjsko sosesko, spet odprejo vprašanje namembnosti te lokacije tudi za tehnološki park. Sodoben tehnološki park z vso infrastrukturo (stanovanji, šolami, vrtci, zdravstvenimi ustanovami itd.) naj bi stal na območju, velikem kar 60 tisoč kvadratnih metrov. »To je zdaj res velika priložnost, velik izziv, če upamo to zastaviti,« je dejal župan, ki je ob odprtju Parka gazel v Tehnološkem parku Ljubljana leta 2021 izrazil upanje, da bodo ob tridesetletnici projekta Gazela uspešna slovenska in tudi mednarodna podjetja dobila še večji park gazel v Stanežičah. Da so se gazele s parkom in digitalnim obeležjem, ki prikazuje zgodovino projekta in vsakoletne izbore najboljših najhitreje rastočih podjetij, lahko vpisale v javni prostor na tako eminentni lokaciji, kot je Tehnološki park Ljubljana, gre zahvala prav dr. Jerneju Pintarju in Zoranu Jankoviću.