Še tretji petek na kolesarski dirki po Italiji je prinesel izjemno zanimivo gorsko etapo. Tokrat so se, povsem razumljivo, saj je Giro tik pred zaključkom, spopadli tudi kolesarji, ki se borijo za rožnato majico. Najmočnejši je bil Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je etapo sicer zaključil na četrtem mestu. Tri sekunde za njim je na petem mestu zaostal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je zadržal majico vodilnega na dirki. »Tri sekunde niso veliko, a Thomas se v tem trenutku v takšen klanec pelje resnično dobro, in vsaka sekunda je dobra za samozavest,« je po prečkanju ciljne črte zahtevnega vzpona na Tre Cime di Lavaredo povedal Sepp Kuss, najzvestejši pomočnik slovenskega kolesarskega šampiona Rogliča.

Tako strmo, da so trpeli tudi avtomobili

Roglič je imel na kraljevski etapi, na kateri so si zahtevni vzponi sledili drug za drugim (prelazi Campolongo, Valparola, Giao, Tre Croci in Tre Cime di Lavaredo), odlično podporo slovenskih navijačev, ki so predvsem na zadnjem vzponu pripravili izjemno vzdušje. Priljubljeni Rogla je ljubljenec slovenskih navijačev in s tem je ob ceste privabil množico, kot je na Giru v zadnjih letih ne pomnijo. »Upamo na zmago Rogliča. Bo pa zelo težko, vzpon je peklenski. A počakajte na Višarje,« nam je več ur pred tekmo povedal navijač Silvo, ki je na svoj položaj tik pod vrhom vzpona prišel s kolesom, v prejšnjih dneh pa je preizkusil tudi današnji ciljni vzpon na Višarje. »Tam pa je res noro in nemogoče ju je primerjati,« je še dodal.

Kaj vse kolesarje čaka jutri, si lahko predstavljate, če smo že danes, ko smo se z avtomobilom vzpenjali proti cilju, zavohali kar nekaj sklopk na vozilih. Slabo voljo voznikov in lastnikov pa so pomirili izjemni pogledi na številne navijače in vse je bilo pripravljeno na veliki spopad najboljših kolesarjev. Pred pričetkom vzpenjanja na zahtevni ciljni vzpon, ki je na posameznih odsekih dosegel tudi 19-odstotni naklon, je slovenski as izvedel taktično menjavo kolesa. Z enakim bo nastopil tudi jutri. »Vse je bilo pripravljeno vnaprej. Imamo veliko možnosti nastavitev na kolesih. Na tako težkih vzponih vozim s takšnimi nastavitvami. Bil je tudi nekakšen trening za kronometer,« je taktično potezo komentiral Primož Roglič.

Roglič si je pozimi Višarje ogledal peš

Triintridesetletni član Jumba-Visme je na zaključnem vzponu prvi v skupini kapetanov sprožil napad, a rožnata majica je imela pripravljen odgovor. Še več: Geraint Thomas je odgovoril s protinapadom in vse je kazalo, da bo celo povečal prednost v skupnem seštevku. Trmasti in izjemno vztrajni Slovenec je iz sebe iztisnil še zadnje atome moči. V zadnjih 50 metrih je še enkrat silovito pospešil in na koncu celo pridobil tri sekunde proti velikemu tekmecu. »Še kar nekaj časa je treba pridobiti, a s tem danes sem zadovoljen,« je še povedal na koncu četrti Roglič, ki izjemno uživa ob podpori številnih navijačev, ki jih bo jutri še več. »Še vedno verjamem v preobrat. Komaj čakam, da se začne kronometer, in upam na najboljše,« je optimističen nekdanji smučarski skakalec.

Enakega razpoloženja je pred odločilnim dnem Gira tudi Geraint Thomas. »Odlično smo nadzirali etapo, ob napadu Primoža pa sem imel dobre noge in sem na srečo lahko odgovoril. Nato sva nekaj časa igrala igro mačke in miši, 400 metrov pred ciljem pa sem se odločil za napad. Na tako strmem klancu je to še zelo daleč do cilja. Tudi ko me je Primož ponovno prehitel, sem mislil, da sva že na cilju, a je vseeno nastala razlika, tako zahtevno je bilo na koncu,« je razplet dirke komentiral Valižan. »Še vedno imam prednost, seveda je bolje tako, kot da bi zaostajal. Na Višarjah nas čaka najprej nekaj kilometrov na kronometrskem kolesu, sledi menjava kolesa in nato izjemno strm vzpon. Poskušal bom držati čim višji ritem in upam na dober razplet. Sem v odličnem položaju,« je pred odločilnim dnem samozavesten član ekipe Ineos Grenadiers. »Nihče ne pozna točno vzpona, a vem, da si ga je Primož pozimi večkrat ogledal peš. Zagotovo ima v glavi ideje, kako napasti. Verjamem, da mu lahko uspe,« je v ugoden razplet odločilnega dne za Jumbo-Vismo prepričan Sepp Kuss.

Najboljša kolesarja na letošnjem Giru v današnjem boju na zadnjem klancu nista ujela le treh kolesarjev, ki so bili udeleženci številčnega bega. Med njimi je imel za prestižno zmago na 2304 metrih nadmorske višine največ moči Santiago Buitrago, član ekipe Bahrain-Victorious. Še četrtič na letošnjem Giru se je z drugim mestom moral zadovoljiti Kanadčan Derek Gee, pred Primožem Rogličem pa je zaključil še Danec Magnus Cort Nielsen, ki je s tem za las odnesel še zadnje bonifikacijske sekunde na cilju.

Odločitev o zmagovalcu Gira bo tako padla jutri na Svetih Višarjah, kjer bodo najboljši kolesarji v skupnem seštevku svoj kronometer zaključili okoli 18.30 (start ob 11.30).