Po kaotični peti etapi, ki so jo zaznamovali številni padci, so ljubitelji kolesarstva nestrpno pričakovali začetek šeste. Ne zato, ker bi se na 162-kilometrski etapi v Neaplju in njegovi okolici dogajali izjemno zanimivi boji na klancih, pač pa, ker nihče ni vedel, kakšna bo startna lista etape. Na začudenje vseh so se na startu pojavili prav vsi kolesarji, ki so v sredo občutili trdoto asfalta in iskali zdravniško pomoč.

Največ pozornosti pred začetkom je požel Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). 23-letni čudežni deček kolesarstva, ki je v sredo padel dvakrat, se pozornosti ni branil in se je z nasmehom na obrazu ustavil tudi pred novinarskimi mikrofoni. »Moje stanje je veliko boljše, kot bi lahko bilo. Imam odrgnine na komolcu in boku, a na srečo se počutim zelo dobro,« je bil v mavrični majici aktualnega svetovnega prvaka zadovoljen prvi favorit za končno zmago, ki pa se je bal tudi šeste etape. »Ceste v Neaplju so v katastrofalnem stanju. Sicer sem slišal, da so nekje preplastili asfalt, a vseeno nas čaka nov stresen dan. Cilj je ostati na kolesu,« je še nadaljeval Evenepoel. Na srečo kolesarjev je z njimi sodelovalo vsaj vreme. Kljub slabim napovedim so se črni oblaki nad mestom razblinili in etapa je potekala v soncu.

Roglič znova lovil glavnino

Evenepoelove besede o katastrofalnih cestah so se izkazale za resnične že v prvih kilometrih. Do hujših padcev ni prišlo, okvare koles pa so si sledile druga za drugo. Vse skupaj je šlo na roko ubežnikom, ki so izkoristili previdnost glavnine, in peterica kolesarjev si je hitro privozila lepo prednost. V tretji najkrajši etapi letošnjega Gira je glavnini ostalo malo časa za lov kolesarjev pred seboj, kjer so bile vse oči uprte v Simona Clarka (Israel-Premier Tech). Avstralec je bil v lovu, da postane 104. kolesar z etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah na svetu, saj je pred tem že slavil na Vuelti in Touru. Njegove sanje so se razblinile le nekaj sto metrov pred ciljem, ko je glavnini uspel lov in so se za zmago udarili najboljši sprinterji.

Še preden je veliko priložnost lahko obžaloval Avstralec, je srčni utrip povzpel slovenskim navijačem. Edini Slovenec na dirki Primož Roglič (Jumbo-Visma) je imel dobrih deset kilometrov pred ciljem tehnične težave s kolesom. Ko je glavnina po ulicah Neaplja dirkala z najvišjo hitrostjo, je 33-letnik moral menjati kolo. Nato je pokazal vse svoje znanje in spretno med kolono klubskih vozil ujel tekmece ter v cilj prišel varno v času zmagovalca. »Vnovič brez večjih težav. Vse oči so uprte na petkovo gorsko etapo,« velike drame po koncu etape niso delali v ekipi Jumbo-Visma.

Kar ni uspelo Clarku, je nato Pedersenu

V trenutku, ko je Clark zmajeval z glavo, ker sta bila skupaj z Alessandrom De Marchijem (Jayco-AlUla) ujeta v zadnjih metrih etape, se je na ciljni črti vnel hud boj za zmago. Na srečo lokalnih novinarjev in žalost italijanskih navijačev je zmagal Danec Mads Pedersen, ki je za las prehitel novega odličnega italijanskega sprinterja Jonathana Milana (Bahrain-Victorious), tretji je bil Pascal Ackermann (UAE Emirates). Ob tem logično sledi vprašanje, zakaj sreča za lokalne novinarje? Razlog je seveda v priimku italijanskega kolesarja, saj bi v mestu novih italijanskih prvakov v nogometu le s težavo slavili zmago Milana v Neaplju.

»Neverjeten občutek. Po to zmago sem prišel na Giro in sedaj jo imam,« je sprva dejal zmagovalec šeste etape Mads Pedersen. Postal je 104. kolesar v zgodovini, ki mu je uspel veliki podvig, v elitni druščini pa se je pridružil tudi Slovencema Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču, ki sta prav tako zbrala etapne zmage na vseh treh najdaljših dirkah v sezoni.