HITRA DEJSTVA

Velikost objekta: 83 m2

Zgraditev objekta: 1956

Vrsta objekta: večstanovanjska zgradba

Način ogrevanja: radiatorji

Tip toplotne črpalke: VERSI-X

Toplotni vir: zrak/voda

Upravljanje: sobni upravljalnik KT-2A

Gospa Jelka se je ob vstopu v pokoj odločila, da svoje stanovanje in življenje v Ljubljani »zamenja« za bolj prijazno in mirnejše življenje na Gorenjskem. Z možem, ki je domačin, sta kupila stanovanje v idilični Bohinjski Bistrici, katerega namen pa je bolj počitniški. Ker sta kupila stanovanje, potrebno obnove, sta se srečala tudi z vprašanjem glede ogrevalnega sistema. Stanovanje so pred obnovo ogrevali s kurilnim oljem, sanitarno vodo pa na električni bojler. Zastareli ogrevalni sistem je bil potreben prenove iz več razlogov:

  • Ni bil učinkovit: zastareli ogrevalni sistem ni tako učinkovit kot sodobnejši, kar pomeni, da porabi več energije za ogrevanje prostorov. To lahko povzroči višje stroške za energijo in večjo porabo naravnih virov, kot so fosilna goriva.
  • Povzročal je večjo emisijo toplogrednih plinov: zastareli ogrevalni sistem lahko povzroči večjo emisijo toplogrednih plinov, kar lahko prispeva k globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam. To lahko ima tudi škodljive učinke na zdravje ljudi, zlasti na tiste z respiratornimi težavami.
  • Povečeval je lokalno onesnaženost: starejši ko je ogrevalni sistem, večja je verjetnost, da bo imel težave z izpušnimi plini, kot so dušikovi oksidi, ogljikov monoksid in trdni delci.
  • Potreboval bi več vzdrževanja: zastareli ogrevalni sistem pogosto zahteva več vzdrževanja in popravil kot sodobnejši. To lahko povzroči dodatne stroške za lastnika in poveča verjetnost, da bo sistem odpovedal.
  • Ni bil prilagodljiv: zastareli ogrevalni sistem ni prilagodljiv na spremenljive pogoje, kot so nihanja temperature ali različne potrebe po ogrevanju prostorov. To lahko povzroči nepotrebno porabo energije ali pomanjkanje udobja za uporabnike.
  • Ni možnosti upravljanja na daljavo.

Jelka je vedela, da želita s partnerjem enostavno, varčnejše in hkrati bolj ekološko ogrevanje. Na podlagi dobrih referenc, strokovnih člankov in prispevkov, hkrati pa z željo po toplotni črpalki v stanovanju sta se odločila za toplotno črpalko VERSI-X. Se sprašujete, zakaj sta izbrala ravno ta model toplotne črpalke? Ker je majhna in zavzame malo prostora, kar je še posebno dobrodošlo v manjših domovanjih. Prav tako jo lahko zaradi oblike in prilagodljive zasnove namestimo skoraj povsod, kar je priročno denimo v Jelkinem primeru, ko se je odločila, da zunanjo enoto postavi kar na balkon.

Z njeno namestitvijo septembra 2022 so se stroški ogrevanja zmanjšali, hkrati pa sta navdušena, da s prihrankom energije prispevata k ohranjanju okolja.

»Montaža je bila opravljena zelo kakovostno, lokalni monter je bil odziven in takoj pripravljen popraviti morebitne napake.«

Z montažo in postavitvijo nista imela nikakršnih težav. Odločila sta se za postavitev zunanje enote na balkonu, notranjo pa imata v kopalnici.

»Čisto tiha je, sploh ne vemo, da jo imamo!«

Hrup in vibracije toplotne črpalke, pravijo, niso moteči ne za njih in ne za sosede, saj je toplotna črpalke VERSI-X izredno tiha, nameščena pa je tudi na delu stavbe, kjer ne bi nikomur kratila spanca. Jelka pravi, da jo preglasi celo bližnja reka.

Navdušena sta nad enostavnostjo upravljanja: »Upravljanje VERSI-X je resnično enostavno. Uporabnik si lahko sam nastavi temperaturo glede na lastne potrebe, sama pa zaupam KRONOTERMOVEMU pametnemu termostatu KT-2A, ki sam poskrbi, da je temperatura vedno optimalna.« Če tudi vas zanima, zakaj toplo priporočamo uporabo sobnega upravljalnika KT-2A in kako lahko z njegovo uporabo stroške zmanjšate kar do 30 %.

Jelkina družina je s svojo izbiro toplotne črpalke VERSI-X in podjetjem KRONOTERM zelo zadovoljna. Toplotna črpalka jim je omogočila stroškovno učinkovito ogrevanje, visoke prihranke in zmanjšanje porabe energije, s tem pa lahko družina pozitivno prispeva k ohranjanju okolja.

Če bi tudi vi želeli dodatne informacije glede toplotne črpalke ali osebno svetovanje, pišite na info@kronoterm.com ali pokličite na 080 23 22.