Podjetje iz Pomurja je kupilo celotno proizvodnjo kanadskega podjetja Delsyk Kayak. Zdaj ima v ponudbi kar 72 modelov različnih kajakov. Roto Slovenija je tako podjetje z najširšo ponudbo kajakov in kanujev na svetu. Obenem se je s prevzemom svetovno znane kanadske znamke uvrstilo v najvišji kakovostni razred tovrstnih plovil. Z nakupom kanadskega pionirja polietilenskih morskih kajakov bo Roto Slovenija nadaljeval 40-letno kanadsko tradicijo v Sloveniji.

Nakup vključuje njihovo celotno proizvodnjo, vključno s šestimi orodji za profesionalne morske kajake, vso strojno opremo, materiale in komponente ter tudi prestižno znamko Delsyk Kayak. Roto Slovenija bo tako nadaljeval 40-letno tradicijo Mika Nectarja, ki je prvi na svetu v Kanadi izdelal polietilenske morske kajake. Prva naročila za kajake so že dobili od distributerjev v Nemčiji, na Švedskem in iz Amerike.

Vodilni proizvajalec v Severni Ameriki

Mike »Necky« Neckar, oblikovalec in proizvajalec kajakov Delsyk Design, velja za enega najbolj domiselnih oblikovalcev kajakov na svetu. V mladih letih je kot nomad z vesli prepotoval svet, potem ko je leta 1968 ob sovjetski invaziji zapustil svojo domovino Češkoslovaško. Še preden so drugi začeli govoriti o morskih kajakih in so bili vsi turistični kajaki videti enako - kot raztegnjeni čolni za vožnjo po vodi, je Mike ustanovil podjetje Necky Kayaks v Abbotsfordu blizu Vancouvra v Kanadi. Razvil ga je v vodilnega proizvajalca kajakov v Severni Ameriki.

S kajaki Mika Neckarja so bili opravljeni legendarni, še danes edinstveni prvi spusti. Leta 1987 je Ed Gillet s serijskim kajakom, ki ga je izdelal Mike Neckar, veslal od Kalifornije do Havajev, kar do danes ni ponovil še nihče od športnikov. Testne vožnje so se z začetkom tega meseca v Sloveniji že začele. V začetku aprila je bilo v Piranu preizkušenih šest novih modelov morskih kayakov Delsyk. Preizkusil jih je tudi Benjamin Savšek, slovenski olimpijski šampion in svetovni prvak: »Ponosen sem, da bomo odslej Slovenci proizvajali tako vrhunske kajake,« je izjavil po testu.

Postopno širjenje proizvodnje

Roto je svojo ponudbo širil postopoma. Leta 1996 so v podjetju začeli proizvajati kajake za divje vode iz polietilena skupaj s slovenskimi navdušenci kajaka na reki Soči. Leta 2002 so prevzeli hrvaško podjetje IPA, ki je proizvajalo kanuje za hrvaški trg pa tudi za nemško blagovno znamko Lettmann. V letih od 2022 do 2014 so razvili številne nove modele z italijanskim dizajnerjem in kajakašem Oscarjem Bolfellijem. Leta 2014 so prevzeli proizvodnjo italijanskega podjetja Zero Attivo v Genovi in s tem tudi štiri modele kajakov in dva modela kanujev. Leta 2016 so prevzeli strojno opremo za proizvodnjo kajakov nemškega podjetja Mega Sport Robston. Leta 2022 so prevzeli proizvodnjo sedmih modelov kajakov, ki so je odkupili od danskega podjetja Osagian Canoes. Leta 2023 pa so prevzel podjetje KOBA production in šest modelov kajakov z blagovno znamko Delsyk in zaokrožil ponudbo modelov kajakov in kanujev na kar 72.