Če sklepamo po prvem dnevu, se znova obeta odličen slovenski nastop na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici. V današnjih  kvalifikacijah, na katerih se je zbralo 12.000 gledalcev, so se na prvih treh mestih zvrstili Anže Lanišek, Timi Zajc in Domen Prevc. Na jutrišnjo tekmo, ki se bo začela ob 15. uri, sta se uvrstila še Lovro Kos (20. mesto) in Rok Masle (24.), medtem ko je kar sedem Slovencev obtičalo v kvalifikacijah.

Potem ko sta v obeh serijah za trening prevladovala Norvežan Halvor Egner Granerud in Avstrijec Stefan Kraft, ki so jima za vrat dihali trije Slovenci, se je razmerje sil v kvalifikacijah obrnilo v prid gostiteljem. Anže Lanišek je s skokom 239 metrov tako navdušil slovenskega sodnika Antona Justina, da mu je dal najvišjo oceno 20. »Zgolj nadaljeval sem tam, kjer sem lani končal z zadnjim poletom v Planici. Najbolj sem vesel, da uživam v poletih kot še nikoli pred tako velikim številom navijačev, ki z vzpodbudo poskrbijo, da skočim še kakšen meter dlje. Trenutno je tukaj mogoče skočiti do 245 metrov. Upam, da bomo Slovenci predstavo iz kvalifikacij še nadgrajevali,« je bil navdušen Anže Lanišek, ki je za zmago v kvalifikacijah prejel ček za 5000 švicarskih frankov in povedel v posebnem točkovanju Planica sedem. Zmagovalec sedmih skokov v konkurenci v Planici bo prejel 20.000 švicarskih frankov in poseben pokal.

Potem ko se je mučil na norveški turneji, je bil znova nasmejan svetovni prvak Timi Zajc, ki je z 241,5 metra dosegel največjo daljavo dneva. Že na odskočni mizi je bilo vidno, da se je v polet podal odločno, celo skrajšal ga je za nekaj metrov, potem ko je imel slabe izkušnje s predolgimi skoki v Willingenu in Lillehammerju. »Ko sem pri 200 metrih videl, da imam višino in hitrost, sem začel pristajati. Če bi si upal, bi skočil še kakšen meter dlje. Ker nisem naredil doskoka, sem nekaj točk pustil na snegu. Potem ko sem imel v Vikersundu veliko težav, je bilo težko biti odločen, saj je treba odpraviti strah. Dobil sem potrditev, da še znam leteti. Občutki so znova takšni kot v Kulmu in zdaj bo lažje,« je pojasnil Timi Zajc. Napovedal je, da bi skakalec iz vrha svetovnega pokala lahko poletel 250 metrov, medtem ko za svetovni rekord (Stefan Kraft 253,5 metra) letos ni možnosti. Čeprav je Domen Prevc delal napake, je končal na tretjem mestu. »Planica je veliko bolje pripravljena kot Vikersund. Tudi leteti bo mogoče dlje. Čeprav smo bili Slovenci prvi trije, nas to ne sme zavesti, saj sta Granerud in zlasti Kraft v kvalifikacijah naredila napako,« je opozoril Domen Prevc, medtem ko je mahal mami Julijani na drugi strani ograje, a ga sprva ni videla. Lovro Kos je hvalil pripravljenost letalnice, saj se je že v zaletni smučini počutil kot na avtocesti. Rok Masle je najbolj občudoval podporo navijačev. Slovenski selektor Robert Hrgota je zaskrbljen, ker je slaba vremenska napoved za jutri popoldne, ko bo tekma.