Vsega deset sekund prednosti, ki jo je imel Primož Roglič pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step) pred zadnjo etapo dirke po Kataloniji, je obetalo dramatičen zaključek z zadnjo etapo po Barceloni s šestimi vzponi na Montjuic. A od drame naposled ni bilo nič. Sijajni slovenski kolesar ekipe Jumbo-Visma je namreč tekmecu ob prav vsakem napadu na videz brez večjih težav sledil in mu ni pustil, da bi se odlepil. Na koncu mu je brez resnejšega boja tudi prepustil etapno zmago, sam pa se v cilj mirno pripeljal z enakim časom in se veselil skupne zmage, že svoje šeste v skupnem seštevku na španskih tleh – pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021). Da sta bila za tekmeca omenjena kolesarja premočna, priča tudi podatek, da je tretjeuvrščeni Španec Marc Soler (UAE Team Emirates) danes zaostal 53 sekund, glavnina pa skoraj minuto.

Močne Rogličeve noge

»Pričakoval sem napade, veliko jih je bilo vseh šest težkih dni, skozi vso dirko, zato sem bil seveda na vse skupaj pripravljen tudi zadnji dan. A imel sem resnično močne noge, pa tudi moja ekipa se je skozi ves teden izkazala. Bilo je zelo zabavno, resnično sem užival. Da sem zmagal na tej dirki, mi pomeni zelo veliko, to zmago sem pogrešal v svoji zbirki, gre za cenjeno in veliko dirko, zgodovinsko pomembno, zato sem zelo vesel,« je po koncu zadnje etape že 102. izdaje dirke po Kataloniji v cilju od sreče sijal Primož Roglič.

Malce podobna današnji je bila že sobotna etapa, v kateri je Evenepoel prav tako poskušal z napadi, a mu je Roglič vsakič sledil. V nekem trenutku sta si tako pred glavnino nabrala že 30 sekund prednosti, Evenepoel je želel, da bi napadla še močneje, a Rogliču to ni bilo pogodu, zato ju je glavnina pred drugim vmesnim ciljem ujela, etapno zmago pa si je v ciljnem sprintu zagotovil Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), medtem ko sta oba najboljša v skupnem seštevku v cilj pripeljala z enakim časom. »Po težavah s poškodbami, zahtevnih rehabilitacijah in kar dolgem času brez kolesa je Primož počasi spet vsak dan vedno boljši. Za njim je fantastičen teden,« je bil zadovoljen športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman.

Nič kaj preveč razočaran z drugim mestom ni bil niti Remco Evenepoel, ki je pač športno priznal, da je bil Roglič ves teden močnejši. »Zadovoljen sem z zmago v zadnji etapi in drugo na tej dirki, vesel, da sem premagal Primoža, ki je bil resnično močan. Zagotovo je eden najmočnejših kolesarjev na svetu, ko je v formi, mu nemara celo ni enakega. Pred zadnjo etapo je bil favorit, vselej je lažje braniti majico vodilnega, kot jo napadati, zato mu lahko samo čestitam. Zadovoljen sem tudi z ekipno predstavo, pokazali smo, da smo bili kot ekipa morda celo najmočnejši ves teden,« je povedal Evenepoel, ki bo skupaj z Rogličem tudi eden glavnih favoritov za zmago na prvi letošnji tritedenski preizkušnji, dirki po Italiji, ki se bo začela 6. maja.

Padec Mohoriča

V hladnem in deževnem vremenu je medtem danes potekala dirka svetovne serije Gent–Wevelgem, na kateri je prav tako zmagal kolesar Jumbo-Visme, Francoz Christophe Laporte. Drugi je bil Belgijec Wout Van Aert, ki je moštvenemu kolegu prepustil zmago. Najboljši Slovenec Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je v krožišču šest kilometrov pred ciljem v Wevelgemu padel in ostal brez boja za tretje mesto. Na dirki je nastopil tudi Luka Mezgec (Jayco-AlUla), a ni posegel v boj za najvišja mesta, saj je bil 86.