Ema Klinec je zmagala na prvi uradni tekmi smučarskih skakalk na letalnici. V prvi seriji je 24-letnica z 226 metri dosegla svetovni rekord, zmagala s kar 41 točkami prednosti in slavila tudi v točkovanju norveške turneje. Je tretja slovenska rekorderka v smučarskih poletih po Jožetu Šlibarju, ki je leta 1961 v Oberstdorfu (po)letel 141 metrov, in Petru Prevcu, ki je leta 2015 v Vikersundu kot prvi dosegel 250 metrov.

Skakalka iz Poljan v Poljanski dolini se je začela ukvarjati s tem zimskim športom kot otrok. Nad smučarskimi skoki sta jo navdušila starejši brat Gašper in sestra Barbara. Kmalu je prikazala svoj razkošni talent in v mlajših letih je redno premagovala tudi svoje moške vrstnike. Na mednarodnih tekmah je Ema Klinec debi doživela pri komaj trinajstih letih, ko je nastopila na tekmah celinskega pokala. Takoj je pokazala, da se nanjo lahko računa.

V svetovnem pokalu je prvič nastopila že v premierni sezoni na domači tekmi na Ljubnem. Njen skokoviti razvoj sta preprečili hudi poškodbi kolena, toda Gorenjka ni obupala. Prvič je zgodovino slovenskih smučarskih skokov pisala leta 2021, ko je na srednji napravi v nemškem Oberstdorfu postala svetovna prvakinja. Takrat je bila še brez zmage v svetovnem pokalu.

Zdaj ima, tudi po zaslugi včerajšnje zmage, že tri. V letošnji sezoni je bila članica kluba Norica Žiri ves čas vodilna sila slovenske ekipe. Kar sedemkrat je bila na drugem mestu, prvo zmago sezone pa je dočakala pred dnevi v meki smučarskih skokov v Oslu.

Najboljše skoke kariere je pripravila za zgodovinske trenutke v ženskem skakalnem športu. Tekmovalke so v Vikersundu prvič dobile uradno priložnost za nastop na velikanki. Kot prava Slovenka je Ema Klinec potrdila, da ima letenje na smučeh v krvi. V drugi seriji na sobotnem treningu je kot prva izmed tekmovalk preletela magično mejo 200 metrov. Pristala je pri 203 metrih in postavila novo znamko letenja na smučeh za ženske. Slabe pol ure pozneje ji je naziv rekorderke začasno odvzela svetovna prvakinja Alexandria Loutitt iz Kanade (225 metrov). A slovenska junakinja se ni ustavila in je na prvi tekmi žensk na letalnici poletela še meter dlje. Tako se zdaj lahko ponaša z nazivom svetovne rekorderke, ki je poletela 226 metrov.