Na mariborski Tovarni podjemov je med 10. in 12. marcem potekal tridnevni dogodek Startup vikend. Šlo je za intenziven, podjetniško zabaven vikend, na katerem so ekipe, sestavljene iz posameznikov različnih znanj, tekmovale v tem, kdo bo v izjemno kratkem času ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model produkta in ga tudi preveril na trgu. Ekipam je pri razvoju njihovih idej pomagalo 16 podjetniških mentorjev, ki so se v preteklosti že preizkusili v svetu startupov.

Kakšen napredek so naredili na svoji ideji v zgolj treh dneh, so s triminutnimi »pitch« ob zaključku dogajanja ekipe predstavile strokovni komisiji. Ta je nato izbrala pet idej, ki so pokazale največji potencial za globalni rast in preboj. Predstavile so se naslednje ekipe: Crumble, DDDinvoices, Olo, SoLo, ALLR, Career Catcher, 4th.vision, Conquer the Olympus - Nektar-games, Knajfi-market place, Biorazgradljiva zastirka, Frano Bilano, NFT v turistični industriji, CAMPiN, Business and People Inteligence in Tripl.

Zelo zadovoljni z naborom idej

Petčlansko komisijo, ki so jo sestavljali Blaž Jakopin, Priot in Yolanda.ai, Matej Rus, EPF in Tovarna podjemov, Tjaša Hartner Zupančič, GIC Gradnje, Sašo Zagoranski, Semantika, in Urban Lapajne, Tovarna podjemov, je čakala težka naloga. Kot je povedal Matej Rus, bi jih z lahkoto izbrali deset, na koncu so namreč odločale nianse. Slavili so: DDD invoices, 4th.vision, CAMPiN, Frano Bilano in Conquer the Olympus, Nektar-games.

Dogodek je bil poln pozitivne energije, odlično organiziran, poln konstruktivnih razmislekov in je omogočil res bliskovit napredek pri razvoju ideje, so priznali zbrani udeleženci. Tudi mentorji in komisija so bili zelo zadovoljni z naborom idej. »Ekipe so bile zelo heterogene, pri nekaterih idejah je produkt že relativno razvit in potrebujejo samo še spodbudo, da gredo na trg. Druge izkazujejo močan potencial, bo pa potrebno še nekaj energije vložiti v raziskovanje ter iskanja potrditve potenciala na trgu pri kupcih. Tudi te ekipe bomo z veseljem podprli in jim pomagali čim prej narediti naslednji korak,« je povedal Urban Lapajne iz Tovarne podjemov. 

Izbrane ekipe bodo v prihodnosti deležne intenzivne podpore Tovarne podjemov za hitrejšo rast, pomoči izkušenih mentorjev, ki prihajajo iz različnih področij in jim bodo lahko pomembno pomagali pri razvoju startupa, brezplačnega delovnega mesta v okviru co-working prostorov Tovarne podjemov ter vstopnice za konferenco Podim, ki jim bo odprla pot do mednarodnih investitorjev in partnerjev.

S predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo petnajst podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa vsaj deset tistih inovativnih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi trem do petim hitro rastočim scaleup podjetjem. Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov, so v letu 2021 ustvarili več kot 48,28 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 so njihovi čisti prihodki od prodaje znašali 19 milijonov evrov, leto poprej pa 16 milijona evrov. Mesto Maribor na čelu s Tovarno podjemov tako še enkrat več dokazuje, da je še kako zelo podjetne narave in po ambicioznosti v samem vrhu slovenskega zagonskega podjetništva.

Tovarna podjemov zvesto neguje in krepi tudi pomembne mednarodne povezave, kar dokazuje s številnimi uspešno izvedenimi mednarodnimi projekti in eno najboljših evropskih startup konferenc Podim, ki bo tudi letos potekala med 15. in 17. majem v Mariboru in sprejela več kot tisoč obiskovalcev. V Mariboru se bo tako ponovno odvil  tridnevni dogodek, ki so ga že podprli številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Infineon, Carinthian Venture Fond, Infobip, Silicon Alps Cluster Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi). Preteklo leto je bilo za Podim leto presežkov, saj se je v treh dneh izvedlo kar 1139 1-na-1 20- minutnih podjetniških sestankov. Organizatorji verjamejo, da bodo letos te uspehe še presegli.