Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru pod blagovno znamko Startup Maribor s podporo Spirita Slovenija in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo že vrsto let podpira mlada inovativna podjetja na njihovi podjetniški poti. Samo v zadnjih treh letih so organizirali 425 promocijskih in strokovnih delavnic, ki se jih je udeležilo 8643 udeležencev, za podjetnike pa so izvedli več kot 8000 svetovalnih ur za razvoj in podporo posla. V zadnjih treh letih so na novo podprli 25 podjetniških idej in nekaj več kot 60 podjetij, aktivno pa sodelujejo tudi s svojimi alumni člani, ki v okviru kluba Startup Maribor Founders soustvarjajo regionalni startup ekosistem.

Predstavitev najbolj svežih članov

V okviru dogodka so potekali zaključni pitchi najbolj svežih članov Tovarne podjemov, ki so od novembra do maja razvijali svoje poslovne ideje in bodo v prihodnje pogumno napadali globalna tržišča. Predstavili so se: Visualize, ChoreoMate, 4th.vision, Legis24, Centrum Cognito in Systhematic – MyPile. Na koncu je slavil startup 4th.vision, ki je prejel nagrado v skupni vrednosti 10.000 evrov. Cilj podjetja je s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti zapolniti vrzel med fizičnimi in digitalnimi trgovinami. Kupcem želijo izboljšati uporabniško izkušnjo spletnega nakupovanja, spletnim trgovcem pa povečati stopnjo nakupne konverzije. Z globokim razumevanjem uporabniške izkušnje spletnim trgovcem pomagajo premagati izzive zaključka prodaje in izboljšati poslovanje. Trenutno se osredotočajo predvsem na trg interjerja. Storitev bo mogoče enostavno integrirati z najbolj priljubljenimi platformami za postavitev spletnih trgovin, kot sta Shopify in Magento.

Na dogodku so se predstavili tudi že uveljavljeni podjetniki, ki so s pomočjo inkubatorja razvijali svoje ideje v preteklosti. V okviru Tovarne podjemov so se med drugimi rodila globalno uspešna podjetj, kot so Daibau International, Inova IT, Highfly, Kefirko, Organic Nutrients in druga. Na poti do prvih prototipov se je v prostorih Tovarne podjemov samo v zadnjih treh letih kalilo 25 podjetniških idej, vsakodnevno pa je podjetniške ideje razvijalo od šest do deset startupov. Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podpre 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa 10 tistih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi trem do petim hitrorastočim scaleup podjetjem. Startupi, ki so koristili intenzivno podporo Tovarne podjemov, so v letu 2021 ustvarili več kot 22 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 so njihovi čisti prihodki od prodaje znašali 192 milijonov evrov, leto poprej pa 16 milijonov evrov.

Podjetni in ambiciozni Maribor

Mesto Maribor na čelu s Tovarno podjemov tako še enkrat več dokazuje, da je zelo podjetne narave in po ambicioznosti v samem vrhu slovenskega zagonskega podjetništva. Tovarna podjemov zvesto neguje in krepi tudi pomembne mednarodne povezave, kar dokazuje s številnimi uspešno izvedenimi mednarodnimi projekti in eno najboljših evropskih startup konferenc Podim, ki je letos po dveh letih digitalnih dogodkov ponovno stopila pod odrske žaromete in v živo sprejela 1096 obiskovalcev. V Mariboru se je ponovno odvil tridnevni dogodek, ki so ga podprli tudi številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, StartNet Carinthia, Nevada Governor's Office of Economic Development, Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in drugi). Letošnje leto je za Podim ponovno bilo leto presežkov, saj so v treh dneh Podim izvedli kar 1139 dvajsetminutnih podjetniških sestankov ena na ena.