Praznik slovenske glasbe bomo otvorili 21. marca ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s koncertom, ki bo posvečen glasbi Lojzeta Lebiča. Pod taktirko Davorina Morija bo nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija, ki bo poskrbel za premierno izvedbo celotnega Lebičevega najobsežnejšega simfoničnega dela, diptiha Glasba za orkester. V drugem delu bo zadonela skladba Glasovi za godala, tolkala in brenkala, ki jo zaznamuje komponiranje z dvanajsttonsko vrsto tonskih višin, koncert pa bo orkester zaključil z Uverturo za tri instrumentalne skupine, ki je nastala po naročilu zagrebškega Bienala.

Dan kasneje se bomo poklonili muzikologu Primožu Kuretu, ki je med drugim ustanovil Slovenske glasbene dneve. V ta namen bo ob 19.30 koncert v Slovenski filharmoniji, ki se bo pričel s Kogojevo skladbo Tri pesmi za glas in godalni orkester. Temu bo sledilo delo Nine Šenk Chant za godalni orkester, v drugem delu pa se bo koncert nadaljeval s skladbama Gustava Mahlerja, ki se mu je Kuret veliko posvečal. Prisluhnili bomo lahko sopranistki Sabini Cvilak in njeni izvedbi Rückertovih pesmi, sledil pa jim bo še drugi stavek Mahlerjeve Pete simfonije, Adagietto. Uro pred koncertom bo potekal predkoncertni pogovor in predstavitev knjige Ljiljane Dubljević – Vojkić: Anita, katere prevod je bilo zadnje Kuretovo delo.

V Viteški dvorani Križank bosta 23. marca ob 20.30 na Koncertnem ateljeju Društva slovenskih skladateljev nastopila Marija in Klemen Leben. Na Noči slovenskih skladateljev, 24. marca ob 20.00, bosta v Viteški dvorani Križank nastopila Pihalni kvartet Ariart in Godalni Kvartet Dissonance. Naslednji večer bo v Posavskem muzeju Brežice glasbo slovenskega baročnega skladatelja Isaaca Poscha preigraval ansambel Musica cubicularis. Praznik slovenske glasbe bosta 26. marca v Viteški dvorani Križank s koncertom, imenovanim Podeliti skozi zrak, zaključila mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst in Kvartet Airborne Extended. Med 23. in 24. marcem pa bo pod vodstvom dr. Jerneja Weissa potekal tudi Mednarodni muzikološki simpozij z naslovom Glasbena kritika – nekoč in danes.

Vstopnice za koncerte so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim. Za Koncertni atelje DSS in Noč slovenskih skladateljev so na voljo brezplačne vstopnice pri blagajni Križank, na Mednarodni muzikološki simpozij pa je vstop prost.