Z dvema tekmama na slovitem Holmenkollnu se je začela naporna desetdnevna turneja Raw air (Surovi zrak) za moške in ženske smučarske skakalce. Izvrstno sta boj za nagrado 80.000 evrov v moški konkurenci in 40 tisočakov v ženski začela slovenska skakalna asa letenja na smučeh Anže Lanišek in Ema Klinec.

Zmaga je nekaj posebnega

Skakalnica nad glavnim mestom Norveške je znana po tem, da je za dober rezultat treba imeti nekaj tudi nekaj sreče z vremenom. Zaradi svoje oblike veter na skakalnici ves čas kroži in predvsem v spodnjem delu leta prihaja v sunkih. Tekmovalec, ki ima srečo z vzgornikom, jo mora izkoristiti. To je na najboljši možen način v soboto demonstriral slovenski as Anže Lanišek. Z dvema najdaljšima skokoma posameznih serij, drugi je bil tako dolg, da ni mogel pristati v telemark, je prišel do pete zmage v karieri in četrte v sezoni. »Fantastično skakanje danes. Predvsem drugi skok je bil res nor,« je bil nadvse zadovoljen s svojim nastopom 26-letni Žaba.

Še bolj je bil vrnitve Laniška na oder za zmagovalce vesel glavni trener Robert Hrgota. »Zmaga tukaj je res prestiž. Dva zares vrhunska skoka in tudi nekaj sreče z vremenom. Anžetu se je danes poklopilo vse,« se je smejalo Velenjčanu, ki v zadnjem obdobju resnično nima razlogov za skrbi zaradi predstav svojih varovancev. Sobotni uspeh je na 12. mestu dopolnil novopečeni svetovni prvak Timi Zajc, točke pa so ujeli še Žiga Jelar, mladi Rok Masle in Domen Prevc.

Edina skrb, ki jo ima Hrgota, je zdravje, ki je malce načelo reprezentanco. Celoten vikend se ni najbolje počutil Jelar, po sobotnem slavju pa je predčasno odšel v posteljo tudi Lanišek. Tretji skakalec zime je vseeno stisnil zobe za včerajšnjo tekmo in še enkrat navdušil. Da mu je bolezen pobrala nekoliko energije, se je videlo le po tem, da se po izjemnih skokih v izteku ni pretirano veselil. Na Holmenkollnu pa je zmagi dodal še drugo mesto. »Odlično, dvakrat na stopničkah tukaj na Holmenkollnu. Upam, da nadaljujem v takem ritmu do konca turneje,« tudi pretirano zgovoren ni bil Lanišek. Slovenski šampion je v roko moral seči le Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki tradicionalno blesti v Skandinaviji. Že dvakratni zmagovalec turneje Raw air je bil v soboto drugi, včeraj pa nato prepričljivo slavil. Ker za skupni seštevek turneje štejejo tudi skoki iz kvalifikacij, ima 30-letni Avstrijec v skupnem seštevku že lepo prednost pred Laniškom. Z napravo v Oslu se nikakor ni mogel povsem spoprijateljiti Timi Zajc, ki sicer še naprej drži visok nivo skakanja, a v samo dno skakalnice ga ni odneslo. Prvo prizorišče je sklenil na 10. mestu. »Skakalnica tukaj zame ostaja težka. Zadovoljen sem s skoki in komaj čakam nove priložnosti,« je prve tekme turneje ocenil svetovni prvak iz Planice.

Ema Klinec dvakrat napadla

Z enakim uspehom, kot ga je dosegel Lanišek, se lahko pohvali tudi skakalka Ema Klinec, le da je bila 24-letnica v soboto druga in je do zmage prišla včeraj. V obeh dnevih pa slovenski skakalki in nekdanji svetovni prvakinji ni tako dobro kazalo po prvi seriji. V soboto je bila po polovici tekme na šestem, v nedeljo pa na petem mestu. Obakrat ji je tako uspelo napredovati za štiri mesta z izjemnim finalnim skokom. »Kar dolgo sem ponovno čakala na ta dan. Letos sem bila že velikokrat tako blizu, a si nikoli nisem upala toliko tvegati. Za drugi skok sem že takoj po mizi vedela, da bo šel zelo daleč,« je bila nad svojo drugo zmago v svetovnem pokalu navdušena Ema Klinec. Prvič v karieri je slavila pred dvema letoma v Nižnem Tagilu, vmes pa je bila samo v letošnji sezoni sedemkrat na drugem mestu. »Res smo dolgo čakali na to zmago,« je breme z ramen padlo tudi trenerju Zoranu Zupančiču, ki je bil navdušen nad nastopi svoje varovanke, ki je tudi vodilna v skupnem seštevku turneje. Z dvema uvrstitvama med deseterico je bila zadovoljna tudi Nika Križnar.

Ženski in moški skakalni svet se je včeraj takoj po tekmi preselil v Lillehamer, kjer se bo turneja že danes nadaljevala s kvalifikacijami.