Tekmovanje, ki se je leta 2004 začelo kot lokalno sodelovanje s šolami na Goriškem, soorganizirajo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Spirit Slovenija, Slovenski podjetniški sklad, mestna občina Nova Gorica in občina Šempeter Vrtojba. Prijave v obliki poslovnih modelov je mogoče oddati še do 15. februarja. Tekmovalci so razdeljeni v tri starostne skupine: osnovnošolci od 7. do 9. razreda, dijaki in študenti ter mladi do 29 let. Regijski predizbori bodo marca potekali na štirih lokacijah po Sloveniji. Poleg Primorskega tehnološkega parka, ki predizbor organizira za goriško, primorsko-notranjsko in obalno-kraško regijo, bodo na drugih lokacijah sodelovali še regijski partnerji Tehnološki park Ljubljana za osrednjo Slovenijo, zasavsko regijo in gorenjsko, Razvojni center Novo mesto za območje jugovzhodne Slovenije in Posavja ter SAŠA inkubator za koroško, savinjsko, podravsko in pomursko regijo.

Bogat nagradni sklad

Vse do roka prispele prijave bodo ocenili regijske komisije. Na vsako izmed štirih predizborov se bo uvrstilo največ 12 ekip iz vsake starostne kategorije, ki bodo svoje podjetniške projekte osebno predstavili regijski komisiji. Slednja bo izbrala tri najboljše iz vsake starostne kategorije, ki se bodo uvrstili v finale. V finale uvrščene ekipe prejmejo nagrado v višini 500 evrov ter dodatno mentorsko podporo. Finale tekmovanja Popri bo potekalo v torek, 4. aprila, v Novi Gorici, kjer pričakujejo 36 ekip z najboljšimi podjetniškimi projekti (12 iz vsake starostne kategorije iz vse Slovenije). Finalisti bodo svoje podjetniške projekte predstavili pred nacionalno komisijo. Nagradni sklad v višini 30.000 evrov omogoča Slovenski podjetniški sklad, pri čemer bo 18.000 evrov razdeljenih med ekipe, ki se bodo uvrstile v finale, 12.000 evrov pa bo namenjenih za zmagovalce v vseh treh starostnih kategorijah, in sicer za prvo mesto 2000 evrov, za drugo 1300 evrov in za tretje 700 evrov.

Primorski tehnološki park je v luči dvajsete obletnice Popri začel z aktivnostmi, da Nova Gorica postane prestolnica podjetnosti mladih Evrope. Oktobra letos bodo tako v Novo Gorico pripeljali mlade iz vse Evrope. Zanje bodo organizirali dvodnevno intenzivno podjetniško usposabljanje, na katerem bodo pod vodstvom mentorjev in strokovnjakov iskali odgovore na izzive talentov. Dogodek bo potekal v okviru slovenskega predsedovanja EU strategiji podonavske makroregije in bo hkrati eden ključnih dogodkov predsedovanja, saj bo povezal mlade in mentorje iz vseh štirih makroregij - poleg podonavske tudi jadransko-jonske, alpske in baltske. Mladi bodo svoje rešitve in predloge predstavili odločevalcem na forumu EUSDR. Projekt Popri daje Novi Gorici trdne temelje, da ponovno pridobi naziv mesta mladih, in ima potencial, da postane prestolnica podjetnosti mladih Evrope.

Dragocene izkušnje za prihodnost

Kot pravi mag. Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka, Popri že dvajset let mladim omogoča razvoj lastnih idej in prvo izkušnjo s podjetništvom. »Mladim že v času izobraževanja daje priložnost za stik z gospodarstvom, izgradnjo mreže kontaktov in dragocene izkušnje za prihodnost. Prav zato je tekmovanje dobilo nacionalno potrditev«. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han: »Mladi imajo potencial, naloga države in nas politikov pa je, da jim omogočimo, da svoje potenciale uresničijo. Kot soorganizator tekmovanja ministrstvo strateško podpira podjetniško aktivacijo mladih in jim na ta način ponujamo neprecenljivo izkušnjo na področju razvoja lastnih zamisli, prvi stik s podjetništvom, mentorji in gospodarstvom.« Rok Capl, v. d. direktorja Spirit Slovenija, pa doda: »Zavedamo se, da je krepitev tovrstnih kompetenc pri mlajših generacijah ključnega pomena za uspešen gospodarski razvoj Slovenije in da za to potrebujemo samoiniciativne, ustvarjalne posameznike, ki bodo znali reševati izzive in razmišljati izven okvirjev. Verjamemo, da je Popri tekmovanje, kjer se mladi učijo prav to in naredijo prve, a pomembne korake na pot podjetništva.«