Letos so tekmovanje izvedli že dvajsetič in ob tej priložnosti pripravili bogat program. Dvajseta sezona Popri je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo kar štirideset odstotkov več mladih kot leto pred tem. 168 ekip (474 tekmovalcev) iz vse Slovenije je tako ob podpori 116 mentorjev v 80 izobraževalnih ustanovah pripravilo poslovne modele za svoje ideje. Najboljših 116 se je prebilo čez regijske predizbore, ki so potekali pri regijskih partnerjih: v Tehnološkem parku Ljubljana za osrednjo Slovenijo, zasavsko regijo in Gorenjsko, SAŠA inkubatorju za koroško, savinjsko, podravsko regijo in Pomurje v Razvojnem centru Novo mesto za jugovzhodno Slovenijo in Posavje in v Primorskem tehnološkem parku za goriško, primorsko – notranjsko in obalno-kraško regijo ter zamejstvo.

S predano ekipo se vse da

Direktorica Primorskega tehnološkega parka, mag. Tanja Kožuh, je ob dvajseti izvedbi tekmovanja Popri povedala: »Popri se je leta 2003 razvil iz evropskega projekta, v katerem smo si zadali cilj, da mladim omogočimo prvi stik s podjetništvom. Popre smo prvič izpeljali v Novi Gorici in okolici. Po zaključku smo spoznali, da iz tega lahko nastane nekaj res velikega. Začeli smo povezovati izobraževalne institucije in gospodarstvo, vključevali podporno okolje, mentorje, lokalne in nacionalne oblasti. Marsikdo ni verjel, da nam bo uspelo, ampak s predano ekipo se vse da.« Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han pa je o podpori projektu Popri povedal: »Naloga države in nas politikov je, da mladim omogočamo, da uresničijo svoje potenciale. Zato na našem ministrstvu kot soorganizator tekmovanja Popri med mladimi aktivno in strateško spodbujamo podjetnost. Na tak način jim želimo dati priložnost, da razvijajo lastne zamisli, izkusijo podjetništvo ter se učijo od svojih mentorjev iz gospodarstva. Njihove začinjene ideje in poslovni modeli so dokaz, da ni nič nemogoče – samo izven okvirjev je potrebno pogledati. In to znajo mladi najbolje!«

Tekmovalce ocenjevalo 87 podjetnikov

Popri povezuje izobraževalne ustanove z gospodarstvom. Pisne poslovne modele tekmovalcev je ocenjevalo 87 podjetnikov. Sklepno dejanje pa je bilo »pitch« pred nacionalno komisijo, ki je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 evrov bruto, drugo uvrščene po 1300 evrov bruto, zmagovalci pa po 2000 evrov bruto iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja: ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad. Vse v finale uvrščene ekipe so že v predizborih prejele vsaka po 500 evrov bruto za izboljšanje poslovne ideje in dodatno mentorsko pomoč. Popri odpirajo tudi vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na Popri International EUSAIR Youth, ki bo 23. in 24. maja 2023 v Sarajevu, prve tri dijaške ekipe pa tudi na Genius Olympiad v državi New York, ZDA. Prvi trije najboljše uvrščeni timi med osnovnošolci pa bodo bo poleg denarne nagrade odpotovali še na strokovno ekskurzijo v Tehniški muzej na Dunaj, najbolj prepričljivi dijaška in študentska ekipa pa se bosta udeležili strokovne ekskurzije na Norveško.

Raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje

Finale Poprov poleg tekmovalnega dela ponuja tudi raznovrstne podjetniške vsebine in izkušnje. V popoldanskem delu so tekmovalci in njihovi mentorji sodelovali na okrogli mizi z naslovom: Od tekmovanja Popri do uspešnega podjetja. Kako naj (mladi) podjetnik zaščiti svoje znanje, inovativne rešitve in ime. Svoje izkušnje so delili Andrej Pelko in Valentina Bojanec (startup Heijus; leta 2019 drugouvrščena na Poprih, danes podjetnika, sodelujoča v Štartaj Slovenija), Tjaša Jazbec, soustanoviteljica startupa Scherz Chilli, inkubiranega v Primorskem tehnološkem parku in mentorica Poprov, Boštjan Jerončič, direktor Incom Leone in mag. Karin Žvokelj, direktorica Urada za intelektualno lastnino – soorganizatorja Poprov, ki je tudi omogočil okroglo mizo. Finalisti so dobili tudi prvo izkušnjo podjetniškega mreženja. Dogodek je finančno podprl urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, letos prvič soorganizator dogodka. Mladim so družbo delali podjetniki, člani komisije, predstavniki podpornega okolja iz Slovenije in zamejstva – z izvirnim vodenjem standup komika Gašperja Berganta.

Razstava ob dvajsetletnici tekmovanja

Druženje se je zaključilo s torto ob 20-letnici tekmovanja Popri. Ob tej priložnosti je Primorski tehnološki park pripravil tudi fotografsko razstavo o dvajsetih letih tekmovanja, ki je na ogled pod arkadami Mestne občine Nova Gorica. Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v SNG Nova Gorica. Zbrane so nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež in župan mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki so tudi podelili nagrade. Občinstvo je bilo navdušeno nad pozdravi iz sveta znanih osebnosti, ki jih je posebej za tekmovalce Poprov pripravil Tilen Artač.