Svetlana Makarovič je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je tega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, ki se je v zadnjem obdobju znašel v središču pozornosti zaradi navedb redovnic o spolnih zlorabah. Ob aferi se je postavilo tudi vprašanje, kaj z nagrado. Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila. »Ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ne pomeni ničesar več, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade; rimskokatoliška cerkev si je ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa,« je pred dnevi povedala za STA. Po njeni oceni bi se spodobilo, da bi Rupnik ob razkritju spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola Prešernovo nagrado vrnil, njej pa bi bila v celoti vrnjena, kot jo je v celoti zavrnila.

V včerajšnji izjavi za medije je ministrica za kulturo Asta Vrečko pojasnila, da ni zakonskih zadržkov, da ji nagrade ne bi vrnili, če je to njena želja, saj so v Arhivu RS, ki hrani dokumente ministrstva, preverili, da ji ni bila izročena. Na vprašanje, kdaj bi se to lahko zgodilo, je odgovorila, da se morajo pogovoriti z umetnico. Glede finančnega vidika nagrade pa je pojasnila, da je o tem treba še presoditi.

Odvzem ni mogoč

Kar zadeva odvzem nagrade patru Rupniku, pa je ministrica dejala, naj nagrado vrne sam. »Prešernova nagrada patru Marku Ivanu Rupniku ni bila podeljena na način, kot sicer deluje upravni odbor Prešernovega sklada, saj patra Rupnika ni bilo med kandidati za Prešernovo nagrado, ki so jih predlagale strokovne komisije, temveč ga je med nominirance mimo strokovnih komisij uvrstil kar upravni odbor sam,« je opozorila ministrica, a tudi pojasnila, da trenutni zakon o Prešernovi nagradi iz leta 2017 ne predvideva postopka odvzema Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. A po njenem mnenju bi to morali spremeniti, saj morajo prejemniki najvišjega državnega priznanja odražati vrednote svobodne, vključujoče in solidarne družbe.