Če si številka dve na svetovni lestvici, potem se zdi nekako samoumevno, da se na svetovnem prvenstvu uvrstiš (vsaj) med najboljših 16. Verjetno so v nekaj podobnega verjeli tudi vsi tisti, ki radi kakšen evro zaslužijo na športnih stavnicah. Ušteli so se. Belgija se namreč po neodločenem izidu 0:0 s Hrvaško od prvenstva v Katarju poslavlja, da je bilo dogajanje v skupini F še toliko bolj nenavadno, pa so poskrbeli nogometaši Maroka, ki so z 2:1 premagali Kanado in osvojili prvo mesto. Afričani so se tako v svojem šestem nastopu na svetovnih prvenstvih drugič uvrstili v osmino finala, in sicer po turnirju v Mehiki leta 1986.

Za Belgijce je štela zgolj zmaga, bolj je šla tekma h koncu, več je selektor Roberto Martínez menjal in tvegal. Ko je na zelenico na začetku drugega polčasa stopil Romelu Lukaku, so se priložnosti vrstile, a to ni bil njegov dan. Še več, kar trikrat mu iz neposredno bližine ni uspelo zatresti mreže Dominika Livakovića, enkrat pa je zadel levo vratnico. »Modrić je nesmrten. Vedno igra na najvišji ravni, vedno je tisti nogometaš, ki spremeni potek igre,« je 37-letnega kapetana Hrvaške Luko Modrića že pred tekmo hvalil njegov trener pri Realu Carlo Ancelotti in imel še kako prav. Bil je motor ekipe in še več. V 15. minuti se je tako že pripravljal, da izvede kazenski strel in popelje naše južne sosede v vodstvo, ko so se oglasili iz sobe za VAR in odločitev spremenili zaradi predhodnega (minimalnega) prepovedanega položaja. To Hrvaške ni zmedlo. Resda v drugem polčasu niso želeli ničesar tvegati, se je pa po strelih Matea Kovačića, Marcela Brozovića in Luke Modrića izkazal belgijski vratar Thibaut Courtois. V 92. minuti je bila Belgija na pragu raja, a je Joško Gvardiol v zadnjem trenutku zbil žogo pred Lukakujem. »Najpomembneje je, da smo iz skupine napredovali. V osmini finala bo težko, a se z nasprotnikom še ne ubadamo. Pomembno je, da se iz tekme v tekmo bolje razumemo in da tudi rastemo,« je bil zadovoljen napadalec Bruno Petković, Luka Modrić pa je dodal: »Osmino finala smo si zaslužili, saj smo igrali dobro. Na trenutke je proti Belgiji bilo težko in smo trpeli, a po drugi strani bi lahko tekmo v svojo korist odločili tudi že prej.« Po tekmi je odstopil belgijski selektor Roberto Martinez, ki je dejal: »To je bila moja zadnja tekma z reprezentanco. Ne morem več nadaljevati.« Največji uspeh je dosegel leta 2018 v Rusiji, kjer je varovance na SP popeljal do tretjega mesta.

Danes bodo znani še zadnji štirje potniki v osmino finala. V skupini H bosta ob 16. uri tekmi Gana – Urugvaj in Južna Koreja – Portugalska; vrstni red: Portugalska 6, Gana 3, Južna Koreja in Urugvaj po 1. V skupini G pa bosta ob 20. uri obračuna Kamerun – Brazilija in Srbija – Švica, vrstni red: Brazilija 6, Švica 3, Kamerun in Srbija po 1.

Končni vrstni red, skupina E: 1. Japonska 6, 2. Španija 4, 3. Nemčija 4, 4. Kostarika 3, skupina F: 1. Maroko 7, 2. Hrvaška 5, 3. Belgija 4, 4. Kanada 0. Pari osmine finala, sobota, 3. decembra, ob 16. uri: Nizozemska – ZDA, ob 20. uri: Argentina – Avstralija, nedelja, 4. decembra, ob 16. uri: Francija – Poljska, ob 20. uri: Anglija – Senegal, ponedeljek ob 16. uri: Japonska – Hrvaška, torek ob 16. uri: Maroko – Španija.