Na najpomembnejšem mejnem prehodu med Rusijo in Finsko Vaalimaa se je danes zjutraj ob 8.uri po lokalnem času na ruski strani nabrala 500 metrov dolga kolona avtomobilov, je na Twitterju sporočil vodja enote za mednarodne zadeve pri finski mejni straži Matti Pitkaniitty. V soboto je na Finsko vstopilo 8572 ruskih državljanov, medtem ko jih je pred tednom dni mejo prečkalo 5286, je dodal. V tem času se je iz Finske v Rusijo 4199 ljudi tudi vrnilo.

Potovali so v Helsinke

Mejni prehod Vaalima, ki je zdaj postal najbolj obremenjena kontrolna točka za vstop na Finsko, se po navedbah mejnih policistov uporablja za neposredna potovanja v Helsinke, od koder mnogi Rusi potujejo naprej v druge schengenske države. Po besedah Pitkaniittyja je namreč veliko Rusov na Finsko vstopilo z vizumi, ki so jih izdale druge schengenske države. Finska ima z Rusijo okoli 1340 kilometrov skupne meje, kar je več kot katera koli druga država v EU. Ruski turisti so do zdaj kljub vojni v Ukrajini lahko vstopali v schengensko območje čez finsko mejo, vendar pa so v Helsinkih nedavno napovedali, da nameravajo uvesti prepoved vstopa za turiste z veljavnimi schengenskimi vizumi. Podoben ukrep so že sprejele Poljska in baltske države.

Predaja boljša kot smrt ali sojenje

Medtem je ukrajinski predsednik Zelenski v nočnem nagovoru Ruse pozval, naj pobegnejo iz države ali se predajo, ko bodo na fronti, in jim zagotovil, da bodo ukrajinske sile z njimi ravnale civilizirano. To je sporočil po tem, ko je Putin v soboto podpisal zakon o podvojitvi kazni za ruske vojake, ki dezertirajo, ne spoštujejo ukazov ali se predajo. Takim po novem grozi deset let zaporne kazni.

Ukrajina bo dezerterje obravnavala v skladu z mednarodnimi konvencijami in nikogar ne bo vrnila v Rusijo, če se bo bal posledic, je dejal Zelenski in dodal, da se je bolje predati, kot tvegati, da ti po koncu vojne sodijo kot vojnemu zločincu ali da pred tem umreš na fronti.

Zaradi odrejene mobilizacije je v minulih dneh v Rusiji potekalo več protestov, oblasti pa so med njihovim zatiranjem aretirale več kot 1000 ljudi.

Referendum ponekod v zakloniščih

Na zasedenih ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine proruski separatisti kljub ukrajinskemu obstreljevanju nadaljujejo izvedbo referendumov o priključitvi Rusiji. Po navedbah proruskih oblasti sta danes v raketnem napadu na hotel v regiji Herson umrli dve osebi. V regiji Lugansk so oblasti sporočile, da bo glasovanje potekalo v zakloniščih.

Po navedbah proruskih oblasti v regiji Herson na jugu Ukrajine naj bi bil med ubitima v raketnem napadu nekdanji proruski poslanec Oleksij Juravko. V mestu Alčevsk dobrih 40 kilometrov zahodno od mesta Lugansk pa bo glasovanje o priključitvi regije Rusiji potekalo v zakloniščih. Medtem so morali v mestu Enerhodar v regiji Zaporožje zaradi obsežnega ukrajinskega obstreljevanja prestaviti volišče na drugo lokacijo.

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so z referendumi o priključitvi Rusiji začeli v petek. Njihovo izvedbo so Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Referendumi v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje naj bi trajali do torka, ko bodo začeli preštevati glasove.

Priključitev regij Rusiji bi se tako lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna. S tem bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje in se branila z vsemi sredstvi. Zahod v odgovor pripravlja nove sankcije.

Lavrov v ZN: Rusofobija na Zahodu je neverjetna, celo groteskna

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sobotnem nastopu na splošnem zasedanju Generalne skupščine ZN kritiziral Zahod in dejal, da želijo ZDA z zaveznicami uničiti Rusijo. Referendume o priključitvi Rusiji, ki potekajo na okupiranih ozemljih v Ukrajini, je branil, češ da Rusi tam živijo že stoletja. Uradna rusofobija na Zahodu je neverjetna, celo groteskna, je dejal. »Ne le, da jih ni sram razlagati, da želijo vojaško poraziti našo državo, razlagajo celo, da bodo uničili in zlomili Rusijo,« je dejal. Zatrdil je, da skušajo ZDA ves svet spremeniti v svoje dvorišče.

Preberite še: Aretacije protestnikov, beg pred vojsko ter menjava pomembnega generala

Glede referendumov na zasedenih ozemljih v Ukrajini, ki so se začeli v petek in bodo trajali do torka, je Lavrov dejal, da ljudje zase želijo ozemlje, kjer so njihovi predniki živeli že stoletja. Dejal je, da bo Rusija spoštovala njihovo voljo, medtem ko je Zahod jezen.

Evropa kot diktatorska entiteta

Na novinarski konferenci po nastopu je Lavrov še dejal, da EU postaja »avtoritarna, diktatorska entiteta«.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o ruski uporabi jedrskega orožja je bil Lavrov precej ohlapen. »Imamo doktrino jedrske varnosti, ki je javen dokument. V njem so navedeni primeri, ko se jedrsko orožje lahko uporabi,« je dejal.