77. izvedba kolesarske dirke po Španiji je bila izjemno zanimiva in polna preobratov. Končala pa se je z zelo čustvenim slavjem še enega kolesarja mladega rodu, ki zavzemajo kolesarski vrh. 22-letni Remco Evenepoel je že nekaj let veliki belgijski kolesarski up za visoke uvrstitve v skupnem seštevku tritedenskih dirk. Nanj je bil ustvarjen veliki pritisk kolesarko obarvane Belgije, ki je na svojega novega junaka, vse do danes, čakala kar 44 let. Tudi pot na vrh izjemno nadarjenega člana ekipe Quick-Step je imela veliko prepreko. Leta 2020 je grdo padel na spomeniku po Lombardiji, ko je zletel v globel preko mostu. Povratek v kolesarski vrh je bil težak. Sprva je povsem pogorel na svoji prvi tritedenski dirki, ko je lani nastopil na italijanskem Giru. Leto 2022 pa je za kolesarja, ki je v svoji kratki karieri nabral že 36 zmag, naravnost sanjsko.

Zabeležil je svojo prvo zmago na kolesarskih spomenikih, ko je spomladi dobil dirko Liege-Bastogne-Liege. Po prvem mejniku v sezoni pa je vse misli usmeril na letošnjo Vuelto. Ko je v soboto prečkal cilj zadnje zahtevne etape na šestem mestu in je brez težav zadržal prednost v skupnem seštevku, so ga preplavila čustva. »Ne vem, kaj vse je trenutno v moji glavi. Po lanski slabi sezoni sem na vse kritike odgovoril s pedali,« je sprva v solzah sreče dejal novi zmagovalec španskega kroga. Ob tem je Evenepoel medijem zaupal še eno odlično novico. Da bo leto 2022 zanj res sanjsko, ga bo začinil s poroko z dolgoletno partnerko Oumaimo Oumi Rayane. Še tretjič na letošnji Vuelti je v soboto slavil aktualni olimpijski prvak Richard Carapaz. Kolesarje je nato čakala le še parada šampionov do glavnega mesta Španije. V Madridu je sprint dobil Juan Sebastian Molano, Belgijec pa je dokončno začel z velikim slavjem.

Roglič ima svoj pogled na padec

Pot do prelomnice v karieri je Remco Evenepoel začel tlakovati v prvem tednu dirkanja, ko je bil na severu Španije nepremagljiv in si je privozil lepo prednost pred tekmeci. A Belgijec se je s svojo ekipo znašel v povsem novem položaju. Ekipa izvršnega direktorja Patricka Lefevra je do sedaj vedno naskakovala etapne zmage in se ni nikoli borila za skupno zmago. Volčji trop, kot pravijo ekipi, je bil tako na veliki preizkušnji, za vrat pa jim je dihal ranjeni lev Primož Roglič. Trikratni zaporedni zmagovalec Vuelte je prihajal v vse boljšo formo in pred zadnjim tednom prepolovil prednost Belgijca, ki je v zadnji teden stopil živčen.

Sledila je 16. etapa, ki bi morala veljati za nepomembno v boju za skupno zmago, a se je izkazala za odločilno. Slovenec je pripravil odličen napad v zadnjih kilometrih dirke, a se je v ciljnem sprintu zapletel v nesrečni padec z Američanom Fredom Wrightom zaradi katerega je moral zapustiti dirko. Ravno ta dogodek pa je v zadnjih dneh tudi malce zasenčil slavje 22-letnega novega kralja Vuelte.

Prvotno mnenje kolesarskih strokovnjakov je bilo, da je za padec kriv Roglič sam. Da je po nepotrebnem iskal majhno luknjo za zavetrje v skupinici še treh kolesarjev ter bi se moral postaviti na začelje. A kdor pozna Primoža Rogliča, ve, da se on ne zadovolji s petim mestom, če teoretično še obstaja možnost za zmago, in takega mnenja je tudi sam. »Po padcu sem potreboval čas, da sem zbistril misli. Moj sklep je, da je način, kako se je zgodila nesreča, nesprejemljiv. Niso vsi videli prav. Nesreče ni povzročila slaba cesta ali pomanjkanje varnostnih ukrepov, ampak vedenje kolesarja. Nimam oči na hrbtu,« je jasen Roglič, ki v nesreči na srečo ni utrpel nobenega zloma. Odstop velikega tekmeca je obžaloval tudi končni zmagovalec. »Nihče si ne želi zmagati na tak način,« je dejal takoj po tem, ko je izvedel za odstop Rogliča. Nato pa je v nadaljevanju Vuelte slavil še eno etapno zmago in rdečo majico brez težav pripeljal do cilja. Takrat je bilo vse dogajanje na Vuelti pozabljeno.

Spregledati ne gre niti drugega Slovenca na dirki Jana Polanca. Kranjčan je še enkrat več pokazal, da gre za izjemnega in vsestranskega kolesarja. Dirko je zaključil na skupno 12. mestu, kar je njegova druga najboljša skupna uvrstitev na Grand tourih. Njegova UAE Emirates pa je bila prepričljivo najboljša v razvrstitvi ekip. x