Kolesarji na 77. dirki po Španiji so se v soboto in nedeljo zadrževali v gorah na severu države gostiteljice dirke. Sobotna etapa s ciljnim vzponom na Colláu Fancuaya je po debaklu v slabem vremenu v šesti etapi vrnila upanje slovenskim navijačem, da se Primož Roglič lahko poteguje za rekordno četrto zaporedno zmago na Vuelti. Slovenski kolesarski as sicer ni posegel po novi etapni zmagi, niti ni pridobil časa proti velikim konkurentom za končno slavje, a je po slabem dnevu deloval znova zelo močan.

Član ekipe Jumbo-Visma je etapo zaključil na sedmem mestu z enakim časom kot mož v rdeči majici vodilnega Remco Evenepoel. »To je zelo dobro za dirko. Res je bilo dobro videti Primoža tako močnega, ki je moj največji konkurent,« je slovenskemu zvezdniku po koncu sobotne etape laskal belgijski mladenič. Z novim vrhunskim nastopom na zadnjem klancu je do svoje druge zmage v karieri in druge v treh dneh prišel avstralski kolesar Jay Vine, ki je bil uspešen iz skupine ubežnikov. »Med etapo sem bil prepričan, da nas bodo ujeli in sem vse misli usmeril v pikčasto majico. Sploh ne morem verjeti, kaj se je zgodilo,« je bil vesel Jay VIne, ki je pogodbo pri ekipi Alpecin Fenix zaslužil preko platforme Zwift.

44-letni belgijski post

Po uspešnem sobotnem dnevu so se nad Primoža Rogliča v nedeljo znova prikradli črni oblaki. Zasavec, ki je na Vuelti priznal, da s partnerko Loro pričakujeta drugega otroka, je še pred začetkom devete etape izgubil najbolj pomembnega pomočnika, Američana Seppa Kussa, ki je bil pozitiven na covid-19. Čeprav je bilo v Španiji zopet vroče in sončno, pa se je nebo nad 33-letnikom temnilo tudi ob koncu zahtevne devete etape, ki se je zaključila z najstrmejšim klancem letošnje dirke. Les Praeres. 3,9 kilometra čistega trpljenja s povprečnim naklonom 12,9 odstotka in najbolj strmim delom, ki je presegel 24 odstotkov.

Nesporni vladar Vuelte je kmalu ob vstopu na ciljni zid spoznal, da ne bo mogel slediti izjemnemu ritmu kapetana volčjega tropa, kot se glasi ekipa Quick-Step Alpha Vinyl, za katero vozi Remco Evenepoel. Zasavec je sicer nato še enkrat več pokazal vso svojo trmo in je prebrodil krizo ter etapo zaključil s spodobnim zaostankom 52 sekund za 22-letnikom, ki je etapo sklenil na petem mestu. Remco Evenepoel, ki v dosedanji karieri na strmih vzponih ni blestel, se tokrat na Les Praeres ni utresel zgolj Rogliča, ampak vseh konkurentov. Poskrbel je za velike razlike med kapetani, ki so lahko le omejevali škodo. Evenepoel pa si je za prvi pravi prosti dan privozil več kot minuto pred konkurenti. »Imel sem prave noge in sem resnično vesel, kar smo prikazali kot ekipa. Vuelte še zdaleč ni konec, a veliko bolje je biti v tem položaju, kot da bi imel nekaj zaostanka,« je nad prikazanim zadovoljen Belgijec. Ta je v kolesarsko navdušeni Belgiji že sprožil manjšo evforijo, saj Belgijci na zmagovalca tritedenske dirke čakajo že neverjetnih 44. let. Nazadnje je bil uspešen Johan De Muynck leta 1978 na Giru. Etapa je v nedeljo sicer pripadla Južno Afričanu Louisu Meintjesu.

Popoln belgijski dan

Veliko kolesarskih navdušencev je poleg devete etape dirke po Španiji v nedelja pozornost namenilo tudi klasiki po Bretoniji. Po skoraj mesečnem tekmovalnem premoru se je na tekmovanja vrnil prvi kolesar sveta Tadej Pogačar, ki pa pred zaključkom sezone še ni v vrhunski formi. Kolesar ekipe UAE Emirates je zasedel zgolj 88. mesto. Najbolje od Slovencev se je odrezal Jan Tratnik, ki je na cilj prišel v času zmagovalca, a v ciljnem sprintu višje od 13. mesta ni zmogel. Nastopila sta še Matevž Govekar (128.) in Luka Mezgec, ki je odstopil. Za popoln belgijski dan je poskrbel Wout van Aert, ki je bil boljši od Axela Laurenca in Alexandra Kampa.