Danes okoli enih ponoči se je na gorenjski avtocesti pripetila tragična nesreča, v kateri sta umrli dve osebi. Po navedbah policije je voznica avta, ki je vozila v smeri Ljubljane, med izvozoma Kranj vzhod in Brnik silovito trčila v ograjo, ki ločuje smerni vozišči. Avto se je pri tem prevračal, sopotnik, ki ni bil privezan z varnostnim pasom, pa je padel na nasprotno stran avtoceste. »Vanj je trčila voznica, ki je pravilno vozila v smeri Karavank,« so sporočili iz PU Kranj. Tako voznica kot sopotnik, oba državljana Srbije, sta na kraju nesreče umrla. Gre za še eno nesrečo s krvavim davkom na naših cestah. Letos je na njih življenje izgubilo že 54 ljudi, v enakem obdobju lani 46. Zgolj v zadnjih dveh tednih pa jih je umrlo kar 14 – pet voznikov avtomobila in dva sopotnika, štirje kolesarji, dva motorista in voznik delovnega stroja, kaže policijska statistika.

Trije od teh kolesarjev so življenje izgubili ta teden, in to v samo dveh dneh. Najprej je v torek mladoletna kolesarka, stara naj bi bila enajst let, na regionalni cesti med Ptujem in Zavrčem v Markovcih izgubila nadzor nad kolesom ter padla po cesti pred tovornjak, ki je takrat peljal mimo. V noči s torka na sredo je kolesar na poti iz Lesc proti Bledu na starem Betinovem klancu zapeljal v potok in umrl. V četrtek pa je 72-letni kolesar v Domžalah zaradi neprilagojene hitrosti po strmem klancu v ovinku zapeljal s ceste, trčil v drevo in kljub čeladi na kraju samem umrl. To je že deveta smrtna žrtev med kolesarji letos. Lani jih je v celem letu umrlo deset.

Pijana vijugala po avtocesti

Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila nepravilna stran oziroma smer vožnje, neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil prednosti, navajajo na policiji. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini.

Prej kot visoke poletne temperature pa je bila objestnost kriva za to, da si je madžarski voznik v četrtek zvečer prislužil 675 evrov kazni in devet kazenskih točk. Avtocestna policija ga je zunaj Celja v smeri Maribora ulovila, ko je s ferrarijem vozil kar 226 kilometrov na uro, ves čas, ko sta policista vozila za njim, pa je vozil po prehitevalnem pasu. Le policiji in morda kančku sreče se gre zahvaliti, da ni povzročil kakšne prometne nesreče.

Sicer hud problem na naših cestah ostaja vožnja pod vplivom alkohola. Prejšnji konec tedna so policisti obravnavali motorista, ki je zunaj naselja vozil s povprečno hitrostjo 155 kilometrov na uro, divjal pa celo tudi čez 190 kilometrov na uro. A to še ni vse. »Pri ustavitvi je kazal vidne znake alkoholiziranosti,« so sporočili s policije in potrdili, da je vozil pijan. Povsem neodgovorno pa je za volan v četrtek zvečer sedla tudi voznica, ki je vijugala po avtocesti in po navedbah prič vozila nezanesljivo. Šentjurski policisti so ji namerili dobrih 2,8 promila alkohola v krvi. Začasno so ji vzeli vozniško dovoljenje, pridržanja pa ji niso odredili, saj si je uredila prevoz. Skorajda neverjetno je, da so isti večer podobno alkoholizirano voznico ustavili tudi v Sevnici, ki pa je vozila celo brez dovoljenja.

Pas rešuje življenja

Kot že omenjeno, v hudi prometni nesreči na gorenjski avtocesti umrli sopotnik po navedbah policije ni bil pripet z varnostnim pasom. Do 21. junija letos je policija ugotovila več kot 22.000 takih kršitev, še bolj strašljivo pa je, da jih je bilo 2407 povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). »Od 16 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je devet uporabljalo varnostni pas,« so sporočili. Gre za smrtne žrtve, umrle do 18. junija letos, stare med 21 in 80 let. Kar 44 odstotkov jih ni bilo pripetih z varnostnim pasom, kar je največ v zadnjih petih letih. Uporaba varnostnega pasu rešuje življenja, navajajo na AVP in dodajajo: »Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje smrti kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.« Za neuporabo grozi kazen v višini 120 evrov.