Prvi dan wimbledonskega teniškega turnirja je že prvi dan pokazal nepredvidljivi obraz. Dež je preprečil, da bi bili lahko igralci na igrišču eno uro, po vrnitvi na igrišče pa se je po dobri uri znova ulilo kot iz škafa in sledila je dvourna prekinitev. Med vremenskimi nevšečnostmi je bil od slovenskih igralcev na igrišču Aljaž Bedene, ki je dvoboj uvodnega kroga izgubil proti Maximilianu Mertererju s 6:4, 5:7, 4:6, 5:7. Igralca sta na igrišču preživela dobre tri ure, skupaj z vsemi prekinitvami pa več kot šest ur. Za presenečenje dneva med igralkami je poskrbela Kaja Juvan, ki je v slabih dveh urah s 6:4, 4:6, 6:2 premagala zmagovalko dveh letošnjih turnirjev na travi Brazilko Beatriz Haddad Maia.

Ljubljančan je prvo prekinitev izkoristil odlično, saj je pred njo zaostajal s 3:4 v prvem nizu. V nadaljevanju je dobil tri igre zapored. Ko je kazalo, da je najboljši slovenski igralec vendarle našel pravo igro, saj je imel v drugem nizu dve priložnosti za odvzem servisa, tekmec pa do vodstva s 6:5 nobene, si je Bedene zagrenil življenje. Niz je namreč zaključil z dvojno napako ter dal nemškemu kvalifikantu krila. Nemec je v tretjem nizu v deveti igri pri vodstvu s 40:0 moral prisilno v garderobo, saj vreme teniškim igralcem ni prizanašalo. Ob vrnitvi na igrišče je Nemec ekspresno dobil tretji niz s 6:4. V četrtem je Bedene premagal samega sebe. Povedel je s 5:3, vodil na svoj servis 30:0, pri rezultatu 30:15 pa imel številne priložnosti za točko, a je bil neodločen, kar je tekmec s sijajnim udarcem izkoristil. V nadaljevanju je delal neizsiljene napake ter se poslovil že uvodnem krogu bržčas njegovega zadnjega Wimbledona.

Južni Korejec presenetil

Kot je v Wimbledonu tradicija, je prvi stopil na osrednje igrišče lanski zmagovalec Novak Đoković. Srb se je pokazal v nepredvidljivi luči, saj je ves čas dvoboja s Soonwoojem Kwonom deloval povsem nejevoljno in brez energije. Dvoboj je sicer zmagal s 3:1 v nizih (6:3, 3:6, 6:3, 6:4), tako da senzacije na osrednjem igrišču, ki ima poleg igrišča številka 1 pokrito streho, vendarle ni prišlo. Đoković proti sicer razpoloženemu Južnokorejcu ni blestel, po dvoboju pa je povedal: »Vsakič, ko stopim na centralno igrišče, sem prevzet, saj je to moja najljubša teniška arena. Čestitke tekmecu, ki je prikazal izjemno kvaliteten tenis, kakršnega nisem pričakoval. Poleg tega na začetku nisem igral takšen tenis, kot sem si ga želel. Moral sem pokazati vse svoje znanje, da sem prilagodil zmagovito taktiko, nekajkrat pa sem se znašel v težkem položaju. Nisem igral najbolje, želim pa si, da bom formo stopnjeval.« Publika, ki je sicer ves čas glasno navijala za Soonwoona Kwona, je Novaku Đokoviću zaploskala od srca.

Za največje presenečenje prvega dne wimbledonskega turnirja je poskrbel Alejandro Davidovich Fokina. Španec je namreč v super podaljšani igri odločilnega niza z 10:8 premagal lanskega polfinalista ter enega največjih favoritov letošnjega turnirja Huberta Hurkacza. Poljak je po drugi prekinitvi, ko je zaostajal s 6:7 (4), 4:6, 5:5 zaigral kot prerojen ter dobil osem od desetih iger za izenačenje v nizih. V odločilnem nizu je pri vodstvu s 5:4 Hurkacz serviral za zmago, v podaljšani igri pa je vodil s 7:4, do konca dvoboja pa osvojil le še eno točko. Spomnimo, da je Davidovich Fokina letos na pesku že presenetil Novaka Đokovića.

Kaja Juvan kot prerojena

Kaja Juvan (62.) je imela smolo pri žrebu. V uvodnem krogu se je namreč pomerila z Beatriz Haddad Maia (28.). Brazilka je imela pred prihodom v Wimbledom izjemni niz na travi, potem ko je nastopila na pripravljalnih trojčkih v Združenem kraljestvu. Osvojila je turnirja v Nottinghamu in Birminghamu, v Eastburnu pa je izgubila edini dvoboj, ko je morala v polfinalu priznati premoč kasnejši zmagovalki turnirja Petri Kvitovi. Na drugi strani Kaja Juvan ni imela dobre travnate sezone, saj pred prihodom v London ni dobila nizi enega posamičnega dvoboja. V Birmninghamu je Ljubljančanko v prvem krogu premagala Američanka Lauren Davis, v Bad Homburgu pa Italijanka Lucia Bronzetti. Da so bili zadnji tedni za Kajo Juvan še bolj turbulentni, je poskrbela z menjavo trenerja. Belgijca Phillipa Dehaesa je zamenjala z Zoranom Kranjcem, tvorcem uspehov Tamare Zidanšek.

Toda na igrišču številka 12 je Kaja Juvan, ki je uvodni dvoboj začela štiri ure kasneje, kot je načrtovala, pokazala svoj borbeni obraz. V uvodnem nizu se je borila kot levinja, narekovala oster ritem, v odločilnih trenutkih pa se je tudi smejala. Ljubljančanka se ni soočila z nobeno priložnostjo tekmice za odvzem servisa, izkoristila pa svojo tretjo za zmago s 6:4. V drugem nizu je Brazilka odvzela servis Kaji Juvan v tretji igri, kar je bilo dovolj za zmago s 6:4. Slovenka je imela v deseti igri drugega niza žogico za 'rebreak', a je ni izkoristila. V odločilnem nizu je Kaja Juvan povedla s 3:0, Brazilki pa pokazala izjemno moč še pri vodstvu s 5:2, ko ji je še drugič v odločilnem nizu odvzela servis ter se veselila preboja v drugi krog.