Ali lahko Tadej Pogačar ponovi lanskoletni šov z vzponom na Svetino, spustom s Celjske koče in zaključkom na celjskem gradu, je bilo glavno vprašanje pred začetkom tretje etape 28. kolesarske dirke po Sloveniji. Dvajset kilometrov pred ciljem, ko so kolesarji trčili ob vzpon na Svetino, 23-letni tekmovalec s Klanca pri Komendi ni okleval z odgovorom. Ta je bil glasen in odločen da, za čisto ponovitev zgodbe pa mu je malce ponagajalo vreme.

Nevihta poskrbela za spolzko cesto in manjšo razliko

Kolesarji so se še drugi dan zadrževali na Štajerskem. Etapo so začeli v Žalcu, v zadnjem obdobju znanem po fontani piva, ki si ga občasno (ne v prevelikih količinah) privoščijo tudi najboljši kolesarji, saj je odlično za regeneracijo. Start etape je bil povsem sončen in kolesarjem se ni niti sanjalo, da bo nebo čez tri ure, potem ko bodo že obiskali Polzelo, Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Vransko in so se prek Žalca podali proti končnemu cilju v Celju, povsem črno.

Nad Celjem se je ulilo kot iz škafa, a na srečo kolesarjev pol ure prihodom karavane v knežje mesto. Vseeno pa je dež pustil posledice na cestišču, še posebno nevarno je bilo na spustu s Celjske koče. Pogačar si je v lanskem slogu, le da je imel tokrat ob sebi pomočnika Rafala Majko, do tja privozil že lepo prednost pred zasledovalci, nevarnega spusta pa se je lotil zelo previdno. »Cesta je bila res zelo spolzka. Z Rafalom Majko sva se spusta lotila zares zelo previdno. Prav zaradi rezerve navzdol sva navzgor kolesarila na polno,« je na cilju najbolj kočljiv del etape komentiral Tadej Pogačar, ki je bil kljub veliki pozornosti enkrat tudi sam blizu padca. Previdno vožnjo dvojca iz ekipe UAE Emirates je izkoristil član še ene ekipe svetovne serije Nicolo Conci (Alpecin-Fenix), ki je nadoknadil pol minute zaostanka in se za hip v starem mestnem jedru Celja vrnil v boj za zmago. Zanimivo se za tveganje ni odločil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je bil dolgo časa prvi zasledovalec dvojca iz Emiratov, a je bilo tveganje na spolzkih cestah pred dirko po Franciji preveliko tudi za enega najboljših spustašev, kar Mohorič nedvomno je.

Če se je Conci priključil Pogačarju in Majki ravno pri tabli za vstop v mesto Celje, pa branilec lanskoletne zmage na dirki po Sloveniji niti za sekundo ni pustil Italijanu, da bi ga ogrozil na ciljnem vzponu do celjskega gradu. V trenutku, ko se je cesta postavila pokonci, je Pogačar stopil na pedala in se otresel obeh kolesarjev, ki sta bila v knežjem mestu še v teoretičnem položaju za zmago. »Zaključek je bil kar težak. Z Majko sva vedela, da morava ugnati Concija, ki se nama je priključil na spustu. Zelo sem vesel, da mi je uspelo dokončati delo,« je v cilju povedal že v zeleno odeti Pogačar, ki je na koncu za enajst sekund prehitel Majko in za 16 sekund Italijana Concija. S svojo drugo zmago na celjskem gradu je Pogačar poskrbel za svojo osmo zmago sezone in 27. zmago moštva UAE Emirates.

Po rojstnih krajih Pogačarja in Rogliča

Posebne pohvale na tretji etapi gredo tudi Luki Mezgecu (Bike Exchange). Specialist za zahtevne hitre zaključke dirk se je včeraj odlično znašel na strmih vzponih okoli Celja in na cilj prišel na izvrstnem četrtem mestu, z le 36 sekundami zaostanka za prvim kolesarjem sveta. Z enakim časom je v cilj prišel Matej Mohorič, nekoliko bolj pa je popustil Domen Novak (Bahrain Victorious), ki se je še trudil ohranjati stik s Pogačarjem pri vzponu na Svetino, na koncu pa zasedel 13. mesto. Novaku je vseeno uspelo zadržati tretje mesto v skupnem seštevku.