Na Bledu po dveh slabših letih, ki ju je zaznamovala pandemija, letos znova pričakujejo vsaj tako dobro turistično sezono, kot je bila leta 2019. Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorice Turizma Bled Romana Purkart, letos še vedno ne bo toliko gostov iz azijskih držav, kot so jih bili vajeni pred pandemijo. »So nas pa spet odkrili Evropejci,« je poudarila in dodala, da pričakujejo predvsem goste z avtomobili in avtodomi. Da bi se izognili prehudemu pritisku motoriziranega prometa, letos še več pozornosti namenjajo trajnostni mobilnosti. Goste in domačine bodo prosili, naj v čim večji meri uporabljajo javni prevoz. Julija in avgusta uvajajo brezplačna avtobusa. Eden bo vozil po Bledu in bo imel izstopno mesto tudi za Vintgar, drugi bo štirikrat na dan vozil na Pokljuko. Avtobusom in dnevnemu parkiranju avtodomov pa bo namenjeno novo parkirišče pri Infrastrukturi Bled.

Na Bledu se nadejajo čimprejšnje izgradnje kolesarske povezave Bled–Bohinj in južne razbremenilne ceste. Oba projekta bi lahko stekla jeseni, jasno pa je, da bo letošnje poletje gneča še zelo velika. »Poleti se promet zgosti do točke, ko je res že težko obvladljiv, a strahovit pritisk je tudi na druge alpske kraje,« je povedal župan Janez Fajfar. Največji izziv je sobivanje domačega prebivalstva z dnevnim in stacionarnim turizmom. To sezono bo znova zaživel tudi projekt informatorjev Vprašaj me, sem domačin. »Vsi moramo delati v smeri, da bodo Bled obiskovali tisti, ki res spoštujejo to našo izjemno naravno in kulturno dediščino,« je poudaril župan in dodal, da je jezero samo eno. »Varujemo tudi kakovost vode, ki se je v zadnjih dveh letih močno izboljšala in jezero je znova kristalno čisto,« je izpostavil.

Direktor Infrastrukture Bled Janez Resman je povedal, da so v zadnjih letih veliko vložili v odnos do okolja. Tako se trudijo z zmanjševanjem količin odpadkov. Ljudi spodbujajo k pitju vode iz pipe in temu, da se do javnih parkovnih površin obnašajo odgovorno. Občina Bled je zavezana konceptu brez odpadkov, Grajsko kopališče pa je prvo kopališče v Sloveniji z okoljskim znakom Slovenia green beach. Tudi za vse prireditve v organizaciji občine in njenih javnih zavodov velja koncept brez odpadkov.

Več kot sto prireditev

Prireditve in dogodki se v letošnjem poletju vračajo v polnem zamahu, saj se jih bo v treh mesecih zvrstilo več kot sto. Festival Bled se začenja 1. julija, konec julija bodo sledili prav tako tradicionalni Blejski dnevi. Ti bodo uvod v tritedensko dogajanje na Jezerski promenadi, ki bo letos v znamenju 60-letnice slovenske popevke.

Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je povedal, da so po dveh težkih letih ugotovili, da ne bo veliko sredstev za investicije, zato so glavnino naporov vložili v bogatejši kulturni program. Ker ne bo festivala Okarina, so okrepili Festival Bled. Sicer pa to poletje pripravljajo tudi lutkovne predstave in razstave, tokrat posvečene slikarki Ejti Štih.

Na Bledu se bo znova zvrstilo tudi več športnih dogodkov, med njimi bo v začetku julija 24. Riklijev pohod. Letošnja novost na Bledu pa je pet novih tematskih poti, ki so nastale v projektu DigiRikli, v okviru katerega so digitalizirali dediščino začetnika zdraviliškega turizma na Bledu Arnolda Riklija.